Rusku hrozia tvrdé sankcie, Holandsko vyzýva na rázny postoj

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ruský vojak
Satelitné snímky ukazujú, že Rusi majú neďaleko hraníc s Ukrajinou umiestnenú početnú armádu. Foto: SITA/AP

AMSTERDAM 22. júla (WEBNOVINY) – Postoje voči Rusku sa po minulotýždňovom zostrelení malajzijského lietadla „od základov“ zmenili a Európska únia musí tlačiť na Moskvu, aby zabezpečila pokoj na Ukrajine. V utorok to povedal holandský premiér Mark Rutte.

Holandsko chce spravodlivosť

Európski predstavitelia uznávajú, že Holandsko, ktoré pri štvrtkovej havárii prišlo o 193 civilistov, má morálne právo žiadať od svojich európskych partnerov prísnejšie sankcie a ďalšie opatrenia proti Rusku. „Chceme spravodlivosť, jednotný európsky postoj a tlak na Rusko, aby spravilo viac,“ zdôraznil Rutte.

„Našimi prioritami je dostať našich ľudí späť, nezávislé vyšetrovanie a spravodlivosť,“ zopakoval premiér. Podľa jeho slov dala Ukrajina Holandsku vedúcu rolu pri vyšetrovaní príčiny havárie. Prvé telá by mali doraziť do Holandska už v stredu. Veľká Británia, Nemecko a Francúzsko podporujú vystupňovanie sankcií voči Rusku. Ďalšie sankcie zvažujú aj Spojené štáty, Kanada ich rozširovanie už potvrdila.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Potreba zvýšiť ekonomický nátlak

Tvrdšími sankciami pohrozili v utorok Rusku aj ministri zahraničných vecí 28 krajín EÚ. Ich vyjadrenia by však nemuseli mať väčší účinok vzhľadom na postoj francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda, ktorý len deň predtým potvrdil zámer dodať Moskve dávnejšie objednanú vojnovú loď.

Rada EÚ pre zahraničné veci zasadá v Bruseli pod rastúcim nátlakom zo strany USA a Británie, aby sprísnením sankcií odpovedala na minulotýždňové zostrelenie malajzijského dopravného lietadla nad časťou Ukrajiny ovládanou separatistickými povstalcami, ktorí sú podľa nich podporovaní Ruskom. Nemecký minister Frank-Walter Steinmeier sa pred stretnutím vyjadril, že hoci je Berlín stále ochotný s Moskvou rokovať, považuje za potrebné zvýšiť na ňu ekonomický nátlak.

Výzva na zavedenie zbrojného embarga

Na Ukrajine sa v oblasti bojov zrútil malajzijský boeing
Foto: SITA/ AP

Ďalší ministri tiež vyzvali na zavedenie zbrojného embarga voči Rusku. Reakcia na zostrelenie boeingu Malaysia Airlines letiaceho z Amsterdamu do Kuala Lumpuru môže závisieť od postoja Holandska, keďže 193 z 298 obetí tragédie malo holandské občianstvo.

„Holandsko nebráni ďalším sankciám. Holandsko chce, aby EÚ vydala jednotné a zároveň dôrazné a jasné vyhlásenie proti nepokojom na východe Ukrajiny,“ povedal pred novinármi holandský minister zahraničných vecí Frans Timmermans.

Jeho nový britský kolega Philip Hammond chce podľa vlastných slov presadiť „vyslanie veľmi jasného a dôrazného signálu Rusku“, keďže tragická udalosť sa podľa neho stala „v prvom rade pre ruskú podporu separatistom na východe Ukrajiny“.

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

Nezhody medzi Britániou a Francúzskom

Hľadanie konsenzu sa však zdá byť zložité, keďže mnohé vlády EÚ majú obavy o dôležité dodávky energií a obchodné vzťahy s Moskvou. Nasvedčujú tomu nezhody medzi Britániou a Francúzskom, ktoré sa naplno prejavili v pondelok, keď Hollande avizoval dodávku prvého francúzskeho plavidla pre námorné sily Ruska, zatiaľ čo britský premiér David Cameron iba niekoľko hodín predtým vyhlásil, že takýto krok by bol pre Britov „nemysliteľný“. Vodca Hollandovej Socialistickej strany Jean-Christophe Cambadélis do Londýna odkázal, že Cameron by mal „začať pozametaním vlastného dvora“, čo bolo narážkou na prítomnosť ruských oligarchov blízkych ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Podľa nemenovaných predstaviteľov EÚ ministri zahraničných vecí najpravdepodobnejšie rozhodnú o rozšírení zoznamu osôb a subjektov, na ktoré sa vzťahuje zmrazenie majetku a nevydávanie cestovných víz. Akékoľvek ekonomické sankcie by si totiž vyžadovali schválenie lídrami EÚ, ktorí sa majú najbližšie stretnúť 30. augusta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe David CameronFrank-Walter SteinmeierFrans TimmermansMark RuttePhilip Hammond