Putin využije svoj vplyv na separatistov, Západu pohrozil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin bude rokovať o budúcnosti ekonomických vzťahov s Ukrajinou. Foto: SITA, AP

MOSKVA 22. júla (WEBNOVINY) – Ruský prezident Vladimir Putin v utorok prisľúbil, že Moskva využije svoj vplyv na separatistov bojujúcich na východe Ukrajiny s cieľom umožniť nezávislé vyšetrenie pádu malajzijského lietadla. Šéf Kremľa však zároveň varoval Západ, aby sa nemiešal do vnútorných záležitostí Ruska. Mocnosti tiež podľa musia vyvinúť tlak na Kyjev a prispieť tak k ukončeniu násilia na Ukrajine.

„Vyzývajú nás, aby sme využili náš vplyv nad separatistami na juhovýchodnej Ukrajine. Samozrejme, že urobíme všetko, čo je v našich silách, ale to nebude vôbec stačiť,“ povedal Putin na stretnutí s bezpečnostnými predstaviteľmi a šéfami tajných služieb. „Sú potrebné aj výzvy smerom k úradom v Kyjeve,“ dodal ruský prezident. Podľa agentúry Reuters ide o jeho prvú verejnú reakciu na dlhodobé výzvy Spojených štátov a Európskej únie smerom k tomu, aby prestal s financovaním východoukrajinských militantov. Putin sa k obvineniam tentoraz nevyjadril, v minulosti ich však rázne odmietol.

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

Obrazom: Na Ukrajine sa zrútilo malajzijské lietadlo, tristo ľudí je mŕtvych

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpur sa vo štvrtok zrútil do poľa pri hraniciach Ruska a Ukrajiny. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube. Stroj bol pravdepodobne zostrelený raketou, pričom hlavné podozrenie zatiaľ padá na proruských povstalcov operujúcich v nepokojnej oblasti. Tí vinu odmietajú a obviňujú vládne sily disponujúce raketovým systémom schopným zostreliť lietadlo v desaťkilometrovej výške.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vladimir Putin