Vo Vrátnej kontrolovali zdemolované autá, Žilina ráta škody

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Búrky na Slovensku za sebou zanechali dramatickú spúšť
Povodňou strhnuté autá vo Vrátnej doline. Foto: SITA/Milo Fabian

VRÁTNA 23. júla (WEBNOVINY) – Všetky zdemolované autá, ktoré vo Vrátnej doline strhla lavína bahna, už prezreli a nikoho v nich nenašli. Po prívalovej vlne vody, bahna a skál, ktorá sa v pondelok po prietrži mračien prehnala turisticky obľúbenou malofatranskou dolinou, tak stále nie sú hlásené žiadne úrazy ani obete.

Ako pre agentúru SITA ďalej uviedol horský záchranár Jozef Mičo, približne 15 až 20 áut je úplne zdemolovaných, celkovo našli a skontrolovali okolo 40 zničených či poškodených áut.

„Ešte je, ale len teoretická možnosť, že sa mohlo niečo stať tým jednodňovým turistom, ktorých nevieme, koľko bolo. Ale myslíme si, že keby sa niekto nevrátil domov po dvoch-troch dňoch, to by už príbuzní hlásili a zatiaľ nemáme nič hlásené,“ povedal Mičo.

Obrazom: Búrky na Slovensku za sebou zanechali dramatickú spúšť

Vo Vrátnej aj v stredu pomáhajú pri odstraňovaní škôd desiatky profesionálnych a dobrovoľných hasičov. „Pomocou ťažkej techniky odstraňujú popadané stromy, naplaveniny a konáre, vyťahujú vraky vozidiel z potoka, pomáhajú pri odstraňovaní navalených skál, kameniva a zeminy pri stanici lanovky a tiež pri sprejazdnení ciest pre záchranné zložky,“ uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Hasiči zvážajú do Vrátnej ťažkú techniku z celého Slovenska. „Ťažká technika je jediná, ktorou sa vieme dostať do doliny. Bude slúžiť najmä na to, aby sme zásobovali záchranárov a ľudí, ktorí tam bývajú. Privážame techniku z celého Slovenska, pretože jej tu naozaj bude treba podstatne viac a na dlhší čas,“ povedal v utorok prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý.

Dolinu skontrolovali aj z vrtuľníka

Vrátnu dolinu dnes okolo poludnia prezreli aj z vrtuľníka ministerstva vnútra a podľa Zuzany Farkasovej z Prezídia Hasičského a záchranného zboru ďalšie ničivé zosuvy tam nehrozia.

„Počas preletu nad oblasťou zistili, že sa v lokalite nenachádzajú nahromadené kamene, skaly ani pôda, a preto nehrozia ďalšie zosuvy,“ uviedla Farkasová a dodala, že hasiči v spolupráci s horskými záchranármi, policajtmi a záchranármi z Oravského záchranného systému stále pracujú na odstraňovaní následkov po zosuve pôdy a prietrži mračien.

„Pokračujú v odstraňovaní popadaných stromov, navalených skál, naplavenín a pomáhajú pri sprejazdnení ciest pre záchranné zložky. Dohromady zasahuje 40 hasičov s 15 kusmi techniky,“ povedala Farkasová.

V Malej Fatre pomáhali aj vojaci

Do Malej Fatry v utorok dorazili aj dve terénne vozidlá a vojaci zo žilinského 5. pluku špeciálneho určenia, ktorí horským záchranárom pomáhajú zásobovať ľudí v odrezanej osade Štefanová.

Prívalový dážď a rozbúrený potok Vrátňanka v pondelok na viacerých miestach podmyli jedinú prístupovú cestu do Vrátnej doliny, voda vytrhla kusy asfaltu a spolu s bahnom a kameňmi strhla aj zaparkované autá.

Horská chata Vrátna, z ktorej premáva lanovka na hrebeň Malej Fatry, zostala zatopená a na cestu pod ňou sa zosunul svah. Desiatky turistov zostali odrezaných na chate aj na hrebeni. Záchranárom sa ešte v pondelok v neskorých večerných hodinách podarilo z chaty Vrátna a stanice lanovky pod vrcholom Chleb evakuovať 122 ľudí.

Video: Vrátna dolina po spúšti (nakrútené 21.7.2014)

V Žiline hlásia najväčšie škody v mestských častiach

Prietrž mračien, ktorá sa v pondelok prehnala Žilinou, narobila najväčšie škody v mestských častiach Brodno, Považský Chlmec, Vranie a Budatín. „Zvýšené hladiny miestnych potokov tam poškodili mestské komunikácie, zaplavili ulice a obydlia občanov. V centre mesta bolo zaplavených niekoľko podchodov a podjazdov, v parkoch a na sídliskách vietor vyvrátil a zlomil viacero stromov,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba a dodal, že krízový štáb neustále analyzuje a vyhodnocuje situáciu a intenzívne pracuje na odstraňovaní škôd.

Momentálne v Žiline čistia ulice a korytá vodných tokov, odstraňujú polámané stromy a naplaveniny a odčerpávajú vodu zo zaplavených podchodov, pivníc a pozemkov. V meste zostáva vyhlásený 2. stupeň povodňovej aktivity, ktorý bude platiť, kým sa neskončia všetky záchranné práce.

Žilinčania, ktorí potrebujú pomoc pri odstraňovaní škôd po povodni, môžu svoje požiadavky nahlasovať medzi 7:30 a 15:00 na telefónnom čísle 041/ 70 63 103.

Búrky na Slovensku za sebou zanechali spúšť
Foto: Facebook.com/radiosever.sk

Vietor lámal stromy, voda trhala cestu

„Mimo uvedených hodín môžu nahlasovať problémy na telefónnom čísle mestskej polície 159. V prípade záujmu o umiestnenie veľkokapacitného kontajnera na odstránenie škôd po povodni je potrebné túto požiadavku nahlásiť na telefónnom čísle 041/ 70 63 231,“ dodal Čorba s tým, že kontajnery budú pristavované na uliciach v postihnutých lokalitách.

Po búrke sprevádzanej silným vetrom a prívalovým dažďom zostala v pondelok popoludní zatopená aj ulica Vojtecha Spanyola pri fakultnej nemocnici, podchody na hlavnej železničnej stanici, parkovisko na Bôrickej ceste a železničný podjazd na Kysuckej.

Prívalová voda vytrhala cestu v mestskej časti Považský Chlmec a vietor lámal stromy aj v centre Žiliny na Radlinského ulici, na Bulvári či v Bôrickom parku. „Hodinu to bolo kritické a za ten čas stihol prívalový dážď pozalievať všetky podchody a tie najnižšie položené časti. Potom to ustúpilo, a tam, kde neboli upchaté rúry, vodu odviedla kanalizácia,“ povedal žilinský primátor Igor Choma.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor Choma