Odborníci chvália straky, pomáhajú prežiť vzácnym dravcom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Straka
ilustračné foto Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 27. júla (WEBNOVINY) – Slovenským ochranárom sa potvrdzuje, že prítomnosť často zatracovanej straky v krajine je dôležitým predpokladom pre zachovanie kriticky ohrozených druhov dravcov.

Odborníci z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS) pred niekoľkými dňami v stračom hniezde na západnom Slovensku našli hniezdiť pár vzácneho sokola červenonohého, iba štvrtý na Slovensku.

Slovensko má vyše 300 druhov vtákov

„Tri zo štyroch známych párov sokola červenonohého dnes využívajú stračie hniezda, štvrtý obsadil búdku. Ešte pred dvadsiatimi rokmi hniezdilo na našom území vyše 60 párov tohto druhu a preferencia stračích hniezd bola výrazná. Aj hniezdne príležitosti v krajine sú limitujúcim faktorom výskytu sokola červenonohého a majú zásadný vplyv na to, či u nás hniezdiť bude, alebo nie,“ vysvetlil Jozef Chavko z RPS. Na Slovensku žije vo voľnej prírode 340 druhov vtákov. Viaceré z nich si nestavajú vlastné hniezda. Do tejto skupiny patria aj vzácne druhy, akým je málo známy sokol červenonohý.

Straka čiernozobá je v zákone zaradená medzi poľovnú zver, pričom v určitom období roka majú poľovníci dovolené straku loviť. „Tvrdenia o negatívnom vplyve straky na populáciu drobnej poľovnej zveri sú iba dojmami, nie sú založené na odborných, vedeckých výsledkoch a vychádzajú z mylných pocitov, ktoré sú, žiaľ, dlhé roky živené nenávisťou,“ hovorí Lucia Deutschová z RPS.

Na poľovnú zver má podľa nej vplyv množstvo podstatnejších faktorov. Negatívne na túto zver pôsobí intenzifikácia a chemizácia prostredia, drancovanie a znehodnocovanie pôdy, odstraňovanie vetrolamov a remízok z krajiny.

Sokol
Foto: SITA/Ochrana dravcov na Slovensku/Jozef

Straka má nezastupiteľné miesto

„Živočíchy tak prichádzajú o prostredie vhodné na rozmnožovanie, zdroje potravy, úkryty, ochrana prírody ustupuje komerčným záujmom a biodiverzita klesá alarmujúcim tempom. My chceme tento negatívny trend zvrátiť prostredníctvom presadzovania prijateľnejších postupov, napríklad uplatňovaním agroenvironmentálnych schém, „dodala Deutschová .

Význam straky je podľa ochranárky neodškriepiteľný. Stavia hniezda pre mnohé druhy, ktoré to nedokážu a veľkou mierou tak prispieva k udržiavaniu druhovej rozmanitosti v krajine.

„Tejto dlhochvostej, výrazne sfarbenej spoločníčke vďačíme za to, že ešte môžeme vo voľnej prírode pozorovať sokola červenonohého či sokola myšiara alebo myšiarku ušatú. Veríme, že sa nám podarí vyvrátiť nepravdy o strake a zabezpečiť jej ochranu, aby sa aj ona o niekoľko rokov nezaradila medzi ohrozené druhy a aby sa aj vďaka nej do krajiny vrátili druhy, ktoré s ňou žijú v symbióze,“ vyhlásila Deutschová. Preto sa ochranári dravcov snažia obmedziť čas lovu straky minimálne v piatich vybraných chránených vtáčích územiach, kľúčových pre sokola červenonohého.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia