Bojíte sa o svoje dieťa? Pomôže vám prevencia!

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
ING životná poisťovňa logo
ING životná poisťovňa logo

BRATISLAVA 24. júla (WBN/PR) – Z prieskumu ING Životnej poisťovne vyplýva zaujímavý fakt: 43 % slovenských a 38 % českých rodičov považuje za najrizikovejší vek na úrazy 2. až 5. rok života dieťaťa. Len 5 % rodičov vidí riziko ochorenia či úrazu počas prvých dvoch rokov jeho života.

Podľa pediatričky MUDr. Marty Špánikovej sa však choroby a úrazy nevyhýbajú ani novorodencom a dojčatám. Rodičia by teda mali myslieť na aktívnu ochranu detí hneď po narodení. Rizík, ktoré ohrozujú zdravie dieťaťa od prvých dní, je mnoho. „Vo väčšine prípadov sa väčšina rizík eliminuje pôrodom v kontrolovanom prostredí nemocnice. Dôležité tiež je, aby boli mamičky správne informované o vhodnej starostlivosti o svoje dieťa. Aj pri správnej opatere sú však strašiakom choroby, ktoré môžu predstavovať riziko pre zdravie a život dieťatka. Je to napríklad sepsa (otrava krvi) či meningitída (zápal mozgových blán) spôsobená rôznymi mikróbmi,“ vysvetľuje pediatrička M. Špániková. Aj preto odporúča tzv. cocoon stratégiu, t.j. postup, pri ktorom sú proti prenosným chorobám očkovaní dospelí, ktorí s dieťaťom prichádzajú do styku. „Blízki priatelia a rodinní príslušníci by tiež mali podstúpiť očkovanie proti chrípke či čiernemu kašľu. V nízkom veku je veľmi dôležité nevystavovať deti styku s chorými,“ dodáva Špániková.

Ako ochrániť svoje dieťa?

Samozrejme, existuje množstvo ďalších chorôb, ktoré môžu ohroziť malé dieťa. Z hľadiska prevencie platia pravidlá, ktoré hovoria o dodržiavaní základnej hygieny, správnom obliekaní, zdravom stravovaní a pohybe na čerstvom vzduchu. V prvých mesiacoch života dieťaťa je dôležitým faktorom pri vytváraní imunity dojčenie. „Častou chybou mamičiek je, že dojčatá nevhodne obliekajú – väčšinou príliš teplo. Deti sa môžu spotiť a ľahšie prechladnú,“ vysvetľuje detská lekárka. „Ideálne je dieťa obliekať podľa pravidla jednej vrstvy navyše, ale ani toto pravidlo neplatí vždy, napríklad počas príliš teplých dní.“

Napriek zisteniu ING Životnej poisťovne, že rodičia vnímajú najrizikovejší vek na zranenie 2. až 5. rok života, nezriedka sa prihodí úraz i niekoľkomesačnému dieťaťu. Znížiť riziká pritom možno veľmi jednoducho: dieťa vždy pokladajte na bezpečné miesto, aby ste zabránili riziku pádu. Zvoní zvonček, treba zaliať čaj, zatvoriť okno…? Keď si navyknete dieťa odkladať do postieľky alebo ohrádky, neprekvapí vás jedného dňa jeho pohyblivosť. Veľa úrazov dojčiat sa udeje práve preto, že dieťa objaví svoje nové pohybové schopnosti v tej najnevhodnejšej chvíli.

Strach nepomôže, očkovanie a poistenie áno

Proti väčšine kritických ochorení je možné bojovať očkovaním. „Očkovací kalendár udáva prvé očkovanie dieťaťa v druhom až treťom mesiaci života. Dovtedy by sa rodičia mali vyvarovať rizikovým faktorom, ktoré by mohli dieťa ohroziť,“ upozorňuje doktorka Špániková.

Choroby či úrazy ohrozujú deti bez ohľadu na vek a každý rodič potvrdí, že strach o dieťa je trvalý stav, s ktorým sa treba naučiť žiť. Pomôcť zmierniť úzkosť a obavy môže aj poistenie. Detské úrazové pripoistenie stačí naplánovať na čas, keď sa dieťa postaví na vlastné nohy a začne samé pre seba predstavovať hrozbu. Vhodné je však i pripoistenie kritických chorôb detí, ktoré má zmysel už od narodenia. V ING Životnej poisťovni kryje až 55 diagnóz, vrátane rakoviny in situ, žltačky, encefalitídy či cukrovky. „Poistenie dieťaťa tak pomáha rodine pri financovaní liečby a rehabilitácii alebo pri potrebnej úprave bývania. Poistením dokáže rodina preklenúť finančný výpadok v čase, keď sa rodičia musia naplno starať o svoje dieťa,“ vysvetľuje Helena Lazosová, produktová a marketingová riaditeľka poisťovacej časti ING SR/ČR.

Ako rodičia chránia svoje deti pred kritickými chorobami?

55 % zdravým životným štýlom

36 % zdravou a vyváženou stravou

35 % návštevou preventívnych prehliadok

30 % si myslí, že prevenciu neovplyvní

20 % podávaním vitamínov a doplnkov stravy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ING Životná poisťovňa