Ľuboš Blaha chce radikálne hlásať, že potrebujeme viac ľavice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Blaha
Poslanec NR SR za stranu Smer-SD Ľuboš Blaha. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Ľuboš Blaha je poslancom Smeru-SD v NR SR. Do strany však nevstúpil.

Je Smer-SD málo ľavicová strana, keďže ste sa doteraz nestali jej členom?

Je to dané skôr tým, že som stále vedecky aktívny. Vždy som to vnímal tak, že veda a politika by nemali byť takto priamo formálne prepojené. Na jednej strane som aktívny člen poslaneckého klubu a Smer-SD podporujem. Na druhej strane mi formálne členstvo v strane nechýba. Nie však preto, že by som Smer-SD nepovažoval za ľavicovú stranu. Na Slovensku je Smer-SD určite najľavicovejšou relevantnou politickou stranou. Jeho alternatívou na Slovensku sú len pravicové strany. Niektorým európskym partnerom sa môžu zdať niektoré kroky Smeru-SD ako málo ľavicové, relatívne umiernené. Smer-SD je veľmi umiernená sociálnodemokratická strana severského typu. V ekonomickej oblasti dbá na prerozdeľovanie zdrojov a na fiškálnu udržateľnosť. Na druhej strane naše sociálne programy ukazujú, že je vôľa aj v postkomunistickom priestore, ktorý je pravicovejší ako západná Európa, posúvať veci doľava. Budem čo najradikálnejšie hlásať, že na Slovensku potrebujeme viac ľavice.

Mal by sa Smer-SD viac zradikalizovať?

Mal by ísť viac doľava. Sociálny balíček, ktorý ohlásil premiér Fico je krokom správnym smerom. Presne toto Smer-SD potreboval. Chápem, že bolo treba urobiť poriadok vo financiách po pravicovej vláde. Smer-SD ukázal, že je kompetentnejší vo verejných financiách, pričom sa tu vytváral mýtus, že sociálna demokracia nevie hospodáriť a len rozdáva. Ukázalo sa, že je to presne naopak. Smer-SD je ten, ktorý vie hospodáriť, čo oceňuje celá EÚ. Na druhej strane sa sociálnym balíčkom ukáže, že sme v porovnaní s pravicovými stranami ďaleko sociálnejší a chceme pomáhať slabším a zraniteľnejším.

Ak by sa mal Smer-SD posúvať viac doľava, tak najmä v týchto sociálnoekonomických témach?

Toto je to hlavné, aj keď zo mňa sa stáva v Smere nositeľ liberálnych hodnôt, ako je obhajoba sexuálnych menšín, čomu sa nebránim. Som typický sociálny demokrat západného typu. Pre mňa sú kultúrnoliberálne otázky, ako aj ochrana menšín, veľmi dôležité. Vždy som však bol nositeľom predovšetkým sociálnoekonomických tém. Som predstaviteľom takzvanej starej ľavice, a teda hlavne ekonomických, sociálnych a chlebových tém ako je pomoc ľuďom, prerozdeľovanie peňazí, buchnutie po prstoch bankám, podpora družstiev, podpora všetkého, čo vyrovnáva materiálne podmienky v spoločnosti. Téma kultúrneho liberalizmu bola pre mňa vždy druho až treťoradá. Nie preto, že by bola málo podstatná. Ale preto, že dnes v dobe neoliberalizmu, kedy sa ohrozujú všetky základné kompromisy sociálneho typu z minulosti, treba bojovať za ľudí práce. Samozrejme aj práva homosexuálov patria do agendy modernej sociálnej demokracie, ale nemôže to byť priorita. Iróniou je, že ak by som fungoval v sociálnodemokratickej strane v Nemecku, snažil by som sa možno mierniť kultúrnych liberálnych aktivistov, pretože tam je oveľa viac politikov, pre ktorých sú tieto otázky prioritné. Na Slovensku to vyšlo tak, že mi táto téma prischla, pretože v slovenskej sociálnej demokracii som v kultúrnych veciach najliberálnejší politik v poslaneckom klube. Nie je to však pre mňa priorita, tou je silný sociálny štát.

Bude sa aj v týchto oblastiach posúvať Smer viac doľava?

Som presvedčený, že celá slovenská spoločnosť sa bude časom posúvať ku kultúrnoliberálnejším hodnotám. Tým, ako sme súčasťou európskych hodnotových rebríčkov, naši ľudia cestujú, vidia, že homosexuáli v Európe majú svoje práva a nie sú ohrozením spoločnosti. V kultúrnoliberálnej oblasti už ľavica hodnotový boj v Európe vyhrala. Ľudia sa cítia až trápne, ak majú otvorené výhrady k homosexuálom.

U nás vnímate nenávisť k homosexuálom?

Áno, medzi bežnými ľuďmi je cítiť homofóbiu. Sám dostávam množstvo nenávistných meilov za to, že som liberálne zmýšľajúci politik, hoci mám doma tradičnú rodinu a krásne bábo. Musíme si uvedomiť, že pomoc menšine nemôže ohroziť väčšinu. Slovenská spoločnosť sa vyvíja liberálnejším európskejším smerom. Je len otázkou času, kedy na Slovensku budeme nejakou formou tolerovať a uznávať istý druh menšinových práv, čo neohrozí ani rodinu, ani naše hodnoty. To sa nijako nevylučuje s tým, že sa musíme sústrediť na rodinu. Tá od nás potrebuje sociálnu a ekonomickú pomoc a nie pomoc symbolického typu.

Smer vašu slobodnú ruku pri kultúrnoetických témach rešpektuje?

Smer je v sociálnoekonomických témach vyhranene ľavicový. V kultúrnych otázkach je väčšia voľnosť. Na západe nie je bežné, že by sa v ľavicovom poslaneckom klube našlo toľko konzervatívnych poslancov. Je dôležité sa vždy dohodnúť, aby sme nevytvárali prehnané rozbroje. Vždy sa snažíme nájsť kompromis.

Sú takéto názory v Smere predmetom nedorozumení?

To tvorí jedno percento našich aktivít. Osobne sa tejto téme venujem možno minútu týždenne, pretože mám na starosť témy EÚ, družstiev, boj proti neoliberalizmu a ďalšie témy. Takže toto sú pre mňa skôr druhoradé otázky, hoci – ako opakujem – veľmi dôležité.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľuboš Blaha
Firmy a inštitúcie SMER-SD