Moskva viní Ukrajinu z ostreľovania, mala použiť aj fosfor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Foto: SITA/AP

MOSKVA 25. júla (WEBNOVINY) – Rusko v piatok obvinilo Ukrajinu, že na jeho územie vypálilo 40 mínometných striel. Tie mali dopadnúť do ruskej Rostovskej oblasti na hranici medzi oboma krajinami, kde ukrajinská armáda bojuje proti proruským separatistom.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Miestny zástupca Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Vasilij Malajev pre agentúru Interfax uviedol, že na jednu z ruských dedín dopadlo asi 30 striel.

„Výsledkom ostreľovania ruského územia z ukrajinskej strany nie sú žiadne obete ani zranení,“ uviedol Malajev. Ešte predtým pre tlačovú agentúru RIA Novosti hovoril o „asi 40 strelách“.

Ruská armáda v piatok obvinila Ukrajincov z použitia munície s fosforom. Podľa zástupcu náčelníka ruského generálneho štábu Viktora Poznichira má Moskva „spoľahlivé informácie“ o použití arzenálu s fosforom, a to v mestách a husto obývaných oblastiach na východe Ukrajiny.

Poznichir pre tamojšie médiá vymenoval šesť prípadov použitia nebezpečnej munície, ktorej poznávacie znamenia Rusi údajne zaznamenali.

Ukrajinské vládne sily mali fosfor použiť v priebehu júna a júla v Slovjansku, Kramatorsku i Donecku. Moskva v tejto súvislosti ešte v júni oznámila, že zvažuje obrátenie sa na Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW), píše portál ruskej spravodajskej agentúry RIA Novosti.

Konflikt na Ukrajine si vyžiadal už stovky obetí

Juhovýchodné oblasti Ukrajiny sa po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami. Kým polostrov Krym sa od Ukrajiny oddelil v marci, po májovom referende vyhlásili nezávislosť aj samozvaní lídri Luhanskej a Doneckej oblasti.

Vláda v Kyjeve to odmietla akceptovať a zareagovala spustením takzvanej protiteroristickej operácie, ktorá si už vyžiadala stovky obetí. Moskva sa od násilia dištancovala a odmieta obvinenia, že pomáha separatistom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať