Poslanci sa nezhodli s Kotlebom, bojkotovali zasadnutie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Marian Kotleba
Predseda BBSK Marian Kotleba počas prvej tlačovej besedy Banskobystrického samosprávneho kraja k fungovaniu BBSK. Foto: SITA

ŽARNOVICA 25. júla (WEBNOVINY) – Výjazdové rokovanie zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v Žarnovici sa dnes neuskutočnilo. Do priestorov Strednej odbornej školy neprišiel dostatočný počet poslancov a tak nebol krajský parlament uznášaniaschopný.

Prítomných bolo 20 poslancov a z chýbajúcich 29 poslancov z klubu Smer-SD a KDH sa väčšina ospravedlnila. Dvaja poslanci za Smer-SD však prišli. „Bol som na dovolenke a tak som nebol na stretnutí klubu, ale asi by som aj tak prišiel, pretože to považujem za svoju povinnosť,“ povedal poslanec Jozef Tokár.

Ďalší poslanec Radoslav Vazan, ktorý je primátorom Krupiny, prišiel pre problém vo zvolenskej nemocnici. „Dnes mala byť doriešená žiadosť firmy Agel o zníženie nájmu, takže som prišiel, lebo tento problém je akútny a budem sa snažiť navrhnúť, aby bolo ďalšie rokovanie čím skôr,“ povedal Vazan.

Neprišli kvôli Kotlebovi

Práve pre zvolenskú nemocnicu zrejme poslanci neprišli, keďže sa nezhodli so županom Marianom Kotlebom. A stále majú nezhody pre výjazdové rokovania, ktoré zas prekážajú väčšine poslancov.

„Je to ich vizitka, ale som v podstate rád, že sme sa vyhli schvaľovaniu dodatku k zmluve so zvolenskou nemocnicou, pretože nemôžem súhlasiť s odpustením nájomného, veď kraj by tak prišiel o 11-miliónov eur, a tak sme práve vo štvrtok dali návrh na vydanie platobného príkazu na 270-tisíc eur,“ povedal Kotleba.

Medzi bodmi rokovania totiž bol aj tento bod a poslanci mali pripravený návrh, aby sa nájomné znížilo, keďže prevádzkovateľ argumentoval znížením počtu lekárov a zvýšením nákladov.

Kotleba vyzval na minútu ticha

Podľa kuloárnych informácií bolo dôvodom bojkotu prepustenie Viery Šedivcovej, ktorá je poslankyňou NR SR za Smer-SD z postu riaditeľky Zariadenia sociálnych služieb v Ladomerskej Vieske. Predsedníčka klubu Smeru a KDH Ľubica Laššáková, ktorá na rokovanie neprišla, však hovorí, že dôvod je celkom prozaický.

„Neprišli sme, aby sme dali najavo, že predseda BBSK nerešpektuje platný rokovací poriadok, podľa ktorého bolo rokovanie naplánované na 20. júla a z neznámych dôvodov bolo preložené,“ povedala pre agentúru SITA Laššáková.

V Žarnovici sa tak ukázali stále väčšie nezhody medzi vedením župy a poslancami aj čo sa týka plánu rokovaní, ktorý nie je záväzný. Prečo bolo rokovanie preložené, župan nevysvetlil. Z radov poslancov prišiel preto návrh, aby sa v druhom polroku urobil stabilný plán, s čím župan Kotleba súhlasil a dohodli si ďalšie rokovanie na 8. augusta opäť v Žarnovici.

Na záver ešte župan vyzval prítomných, aby si minútou ticha pripomenuli pamiatku 80 karpatských Nemcov z obcí Píla a Veľké Pole, ktorých počas Slovenského národného povstania postrieľali partizáni.

Reagoval tak vraj na výzvu poslankyne Laššákovej, ktorá na februárovom výjazdovom rokovaní zastupiteľstva požiadala poslancov o položenie venca k pamätníku obetí nacistov. Kotleba sa na tomto akte vtedy nezúčastnil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubica LaššákováMarian KotlebaRadoslav Vazan