Banskobystrický kraj ušetril na soli, kupoval ju na burze

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze, euro
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 29. júla (WEBNOVINY) – Banskobystrický samosprávny kraj sa ako prvý rozhodol nakupovať tovary na burze. Prostredníctvom svojej regionálnej správy ciest BBRSC, a. s., zaobstaral posypovú soľ.

Podľa Komoditnej burzy Bratislava (KBB), ktorá sa odvoláva na vyjadrenie kraja, tak samospráva ušetrila oproti predchádzajúcim rokom, keď soľ nakupovala prostredníctvom verejného obstarávania, minimálne 30 percent prostriedkov. Úsporu pre tento rok vyčíslili na 400-tisíc eur.

„Obchodovanie na burze s tovarmi, ktoré sú burzou kótované, je pre verejných obstarávateľov oveľa efektívnejšie z časového hľadiska, konečnou cenou, úsporami v personálnom zabezpečení, optimalizáciou procesov obstarávania, pružnosťou a rýchlosťou nákupu a hlavne transparentnosťou. To znamená, že na burze dodá tovar spoločnosť, ktorá pri rovnakej kvalite ponúkne najnižšiu cenu,“ konštatuje predseda burzovej komory KBB Pavol Scholtz.

Pripomína, že obchodovať na burze môžu prostredníctvom jej členov všetci verejní obstarávatelia s majetkovou účasťou štátu, vyššie územné celky, mestá a obce. V súčasnosti má burza otvorenú sekciu pre poľnohospodárov, sekciu minerálov a skleníkových plynov. Pripravujú sa aj ďalšie obchodné systémy, a to pre osivá, drevnú hmotu a energie.

Na burze sa podľa Scholtza nemôže stať, že sa bude cena tovaru odlišovať od trhovej ceny v regióne až o niekoľko desiatok eur. Podotýka, že cena je vždy generovaná súhrnom najvýhodnejších ponúk, výstupom Cenového burzového výboru aj s ohľadom na svetové ceny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie BBSK Banskobystrický samosprávny kraj (VÚC)