SaS navrhuje, aby poslanci nemohli byť primátormi a županmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Parlament, poslanci
Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 29. júla (WEBNOVINY) – Poslanci Národnej rady SR by nemali byť zároveň primátormi, predsedami vyšších územných celkov alebo šéfmi verejnoprávnych inštitúcií. V novele ústavného zákona to navrhujú poslanci za SaS Ľubomír Galko, Jana Kiššová, Jozef Mihál, Lucia Nicholsonová, Peter Osuský a Martin Poliačik.

„Kumulácia funkcií otvára možnosť získavania neodôvodnených výhod pre riadený subjekt (obec/mesto, vyšší územný celok a verejnoprávna inštitúcia) a takýto stav stavia poslancov Národnej rady SR do permanentného konfliktu záujmov pri rôznych hlasovaniach – najmä pri štátnom rozpočte a daniach, ale napríklad aj pri hlasovaniach o zákonoch upravujúcich príslušné verejnoprávne inštitúcie, kde výhoda v prospech konkrétnej obce/mesta, VÚC alebo verejnoprávnej inštitúcie môže ísť na úkor iných subjektov alebo spoločnosti ako celku,“ vysvetľujú poslanci za SaS. Schválením návrhu sa podľa nich tento konflikt záujmov odstráni.

Viacero funkcií – jeden plat

Poslanci za SaS si uvedomujú, že vládny Smer-SD už avizoval snahu presadzovať skôr mäkší a podľa liberálov pre „závistlivú“ časť verejnosti príťažlivejší model založený na princípe „viacero funkcií – jeden plat“.

Tento model však SaS odmieta. „Pretože by sa tým len zakonzervoval súčasný stav, pri ktorom vždy existuje riziko, že za volebným úspechom daného politického subjektu bude okrem iného aj prepojenosť záujmov v procese rozhodovania na celoštátnej a regionálnej/komunálnej úrovni, na ktorom sú hmotne zainteresované tisícky ľudí. Samotný plat toho-ktorého funkcionára je preto na mocenskej šachovnici zanedbateľný a títo funkcionári nemajú problém sa ho zriecť a pred verejnosťou to prezentovať ako nezištné obetovanie sa,“ uzatvárajú liberáli.

Na novelu sa chystá aj KDH

Poslanci za Smer-SD pritom v parlamente vo februári tohto roku zamietli novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorou poslanci za KDH presadzovali jeden plat pre funkcionárov sediacich na viacerých stoličkách verejnej správy.

Neskôr si túto myšlienku Smer-SD osvojil, predstavil ju ako vlastnú iniciatívu, hoci návrh zákona ešte vládna strana nepredstavila. Začiatkom júla KDH avizovalo, že do parlamentu predloží novelu ústavy, ktorá bude presadzovať pravidlo jeden mandát stačí. Poslanci národnej rady a Európskeho parlamentu by podľa návrhu nemali zároveň zastávať pozície primátorov, starostov a predsedov vyšších územných celkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana KiššováJozef MihálĽubomír GalkoLucia NicholsonováMartin PoliačikPeter Osuský
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikySaS Sloboda a Solidarita