Sloboda zvierat chce, aby sa zakázalo držanie psov na reťazi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utulok pes tyranie
Najviac psov v košickom útulku pribudlo po koncoročných sviatkoch, keď ušli, lebo ich vystrašili delobuchy a ohňostroje. Foto: SITA/Tomáš Somr

BRATISLAVA 3. augusta (WEBNOVINY) – Aktivisti z organizácie Sloboda zvierat organizujú petíciu za zákaz držania psov na reťazi.

Ako agentúru SITA informovala predsedníčka organizácie Pavla Dugovičová, zatiaľ sa im pod petíciu podarilo vyzbierať viac ako 1000 podpisov. Podľa organizácie je držanie psov na reťazi prežitkom, ktorý nepatrí do vyspelej krajiny a v mnohých členských štátoch Európskej únie je zakázaný zákonom.

Reťaz má podľa Slobody zvierat negatívny vplyv na fyzické aj psychické zdravie psa a môže spôsobiť trvalú poruchu jeho správania. Zároveň môže viesť k agresívnemu správaniu psa voči svojmu okoliu.

V niektorých prípadoch reťaze bránia psom počas horúcich dní vyhľadať tieň, prípadne počas dažďa prístrešie. Sloboda zvierat pripomína aj prípady, keď po dlhodobom pobyte na reťazi psy stratili pohyblivosť v končatinách.

Cieľom organizácie je zmeniť vyhlášku Ministerstva pôdohospodárstva SR o podrobnostiach o ochrane spoločenských zvierat a o požiadavkách na karanténne stanice a útulky pre zvieratá, ktorá držanie psov na reťazi pripúšťa.

Záujemcovia môžu podrobnosti o petícii aj online verziu petičného hárku nájsť na stránke Pomahame.slobodazvierat.sk.

Zároveň Sloboda zvierat vyzýva občanov, aby v prípade, že niekto v ich okolí drží psa v nevyhovujúcich podmienkach, kontaktovali inšpektorov, ktorí, prípadne aj za pomoci štátnych orgánov, prípad preveria. Kontakty na inšpektorov Slobody zvierat v jednotlivých regiónoch Slovenska možno nájsť na stránke Pomahame.slobodazvierat.sk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Sloboda zvierat