Minister Pellegrini bude s ombudsmankou riešiť polepšovne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jedlo jedalen deti
ilustračné foto Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 31. júla (WEBNOVINY) – Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová akceptovala požiadavku ministra školstva Petra Pellegriniho na stretnutie k reedukačným centrám.

Ako pre agentúru SITA povedal ombudsmankin poradca pre médiá a komunikáciu Ján Glovičko, v záujme detí prijala prvý možný termín, ktorým je pondelok 4. augusta v popoludňajších hodinách.

Predmetom stretnutia by mali byť porušenia práv a slobôd detí, ktoré ombudsmanka počas svojho pôsobenia doteraz zistila. Ide o také zistenia, ktoré neboli doteraz zo strany rezortu školstva či štátu odstránené. „Verejná ochrankyňa práv na stretnutí predstaví svoje zistenia ako aj návrhy na ich odstránenie,“ dodal.

Ministerstvo prehliada limity na potraviny

Ombudsmanka Pellegriniho 18. júla v liste vyzvala, aby zvýšil normatív na nákup potravín v reedukačných centrách. Ministerstvo školstva podľa nej ani po roku neupravilo finančné limity na nákup jedla.

Tie sa momentálne pohybujú od 2,45 do 3,01 eura na zabezpečenie jedla na raňajky, desiatu, obed, olovrant a večeru. Podľa ombudsmanky je nemysliteľné, že štát už rok ignoruje jej zistenia v reedukačných centrách. Zmenu normatívu môže ministerstvo školstva kedykoľvek upraviť novým nariadením, pripomenul Glovičko.

Peniaze nestačia na stravu pre deti

Ombudsmanka vyzvala nového ministra školstva, aby neodkladne upravil výšku normatívov. „Pán minister, upozorňujem vás na tento problém pri vašom nástupe do funkcie, pretože je závažný a je zahanbujúce, že zo strany ministerstva nebol ešte vyriešený,“ napísala verejná ochrankyňa práv v liste Petrovi Pellegrinimu.

Podľa nej je poburujúce, že štát, ktorý preberie zodpovednosť za deti, keď ich umiestni do štátneho zariadenia, nereaguje na fakt, že ceny potravín sa od roku 2011 zvýšili a necháva tieto deti v zariadeniach bez dostatku stravy. Tieto zistenia počas prieskumov potvrdili aj riaditelia a zamestnanci centier.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana DubovcováPeter Pellegrini