Holanďan uviazol v Tatrách na 40 hodín, pomáhal aj Interpol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vrtuľník
Foto: SITA/Viktor Zamborský

POPRAD 30. júla (WEBNOVINY) – Horskí záchranári z Vysokých Tatier majú za sebou úspešnú medzinárodnú pátraciu akciu, pri ktorej asistoval aj Interpol. V oblasti Rysov pri zostupe z vrcholu ešte v pondelok zablúdil na poľskej strane Tatier 25-ročný holandský turista.

Pre slabý signál na mobilnom telefóne nevedel požiadať záchranárov o pomoc. Podarilo sa mu poslať domov SMS správu, v ktorej napísal, že je bez zranení, ale bez pomoci záchranárov nie je schopný sa sám z miesta dostať, informovala Horská záchranná služba.

Pri hľadaní nepomáhal ani vrtuľník

Cez Interpol – Sirene poľská polícia zalarmovala poľských horských záchranárov TOPR. Pátranie na poľskej strane po zablúdenom Holanďanovi z vrtuľníka bolo neúspešné. Neúspešné bolo na poľskej strane aj pozemné pátranie.

Keďže pre zlé počasie nemohol vrtuľník preletieť na slovenskú stranu, požiadali poľskí záchranári o pomoc Horskú záchrannú službu. Šesť slovenských horských záchranárov v daždi a slabej viditeľnosti po príchode pod stenu Rysov na strateného Holanďana volali a on sa im ozval. Muž sa nachádzal v juhozápadnej stene Rysov.

Turistovi dali oblečenie aj tyčinky

Horskí záchranári sa dostali k stratenému turistovi, poskytli mu suché oblečenie a energetické tyčinky. Poľských horských záchranárov zároveň informovali, že hľadaného našli a Poliaci sa pridali na pomoc slovenským záchranárom.

Zdola odišla na pomoc ďalšia skupina horských záchranárov aj s nosidlami, keďže už po vyslobodení turistu bolo záchranárom jasné, že Holanďan celý zostup smerom na Popradské pleso nezvládne. Na Popradskom plese turistu po asi 40 hodinách strávených v horách odovzdali privolanej posádke Rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá ho transportovala do popradskej nemocnice. Celá záchranná akcia sa skončila dnes o polnoci.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Interpol