Rómovia si uctia obete holokaustu, položia pamätný veniec

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Osvienčim
V koncentračnom tábore Osvienčim-Brezinka zahynulo viac než milión ľudí, prevažne európskych Židov, ale tiež nežidovských Poliakov, sovietskych zajatcov, Rómov a protinacistických bojovníkov. Foto: SITA/AP

DUNAJSKÁ STREDA 1. augusta (WEBNOVINY) – Položením vencov k pamätníku rómskeho holokaustu v Dunajskej Strede si v piatok pripomenú 70. výročie likvidácie rómskeho tábora v Auschwitz – Birkenau predstavitelia vlády SR, mimovládnych organizácií rómskych komunít, veľvyslanectiev a samosprávy. Záštitu nad podujatím prevzal splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák.

V noci z 2. na 3. augusta 1944 bolo usmrtených 2900 Sintov a Rómov, ktorí boli deportovaní do koncentračného tábora v Osvienčim – Brezinka v Poľsku z celej Európy. Nacisti ich usmrtili v plynovej komore, prevažná časť obetí boli starí a chorí ľudia a matky s deťmi. Pamiatku týchto obetí si európski Rómovia uctievajú každoročne 2. augusta počas Pamätného dňa rómskeho holokaustu.

„Pripomínanie si nezmyselnej likvidácie Rómov má význam, a to pre vzájomný rešpekt, ohľaduplnosť, či už zo strany Rómov alebo majority a pre naše budúce spolunažívanie,“ povedal Pollák. Ďalšie spomienkové podujatia budú v sobotu v Banskej Bystrici a Hanušovciach nad Topľou, v piatok o 17:00 bude spomienková svätá omša v bratislavskom Dóme sv. Martina.

Kým Židia na likvidáciu svojho národa používajú slovo holokaust, ktoré znamená v gréčtine spálenie, Rómovia podľa Polláka svoju cielenú likvidáciu v koncentračných táboroch označujú slovom poraimos, čo znamená požieranie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Pollák