Rómovia poputujú v nedeľu do Gaboltova

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rómovia
Foto: Archívne foto SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 3. augusta (WEBNOVINY) – Od roku 1992 sa každú prvú augustovú nedeľu v Gaboltove stretávajú Rómovia na svojej púti. Tento rok sa zídu opäť 3. augusta.

Púť sa začne spievanou modlitbou ruženca o 14:00. Po nej bude hudobné pásmo, ktoré si pripravilo divadlo z Jarovníc. Rómovia z Poštárky si pripravili pobožnosť Korunky Božieho milosrdenstva. O 16:00 púť vyvrcholí svätou omšou, ktorej hlavným celebrantom bude košický arcibiskup – metropolita Bernard Bober.

Pútnické miesto Gaboltov

Na gaboltovskom kopci, kde postavili kostol, stál pôvodne karmelitánsky kláštor. Príslušníci tohto rádu tu založili Bratstvo Škapuliarskej Panny Márie. Gaboltov je známy aj tým, že sa tu od roku 1993 koná celoslovenská púť Rómov.

Podľa svätovojtešskej tradície cez Gaboltov prechádzal koncom 10. storočia svätý Vojtech. S družinou sa občerstvil pri studničke, nad ktorou bola v roku 997 postavená kaplnka. Jej dnešná podoba je umocnená klasicistickým obrazom, predstavujúcim sv. Vojtecha, ako požehnáva gaboltovský prameň vody v prítomnosti dvoch benediktínskych mníchov.

Starobylej svätovojtešskej tradícii zodpovedá aj gotický kostol sv. Vojtecha z druhej polovice 14. storočia, ktorý bol v roku 1715 barokovo upravený. Pútnici sa do tohto kostola chodia modliť predovšetkým k bočným oltárom, kde sú obrazy čenstochovskej Panny Márie a Panny Márie Karmelskej.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia