Skoro polovica Slovákov je proti adopcii homosexuálmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rodina potrat manzelstvo
ilustračné foto Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 3. augusta (WEBNOVINY) – Páry alebo skupiny osôb rovnakého pohlavia by mali mať adopciu detí a ich následnú výchovu zakázanú. Vyplýva to z telefonického prieskumu agentúry Polis Slovakia, ktorý spravila pre agentúru SITA.

Možnosť rozhodne áno označilo 47,2 percenta opýtaných, skôr áno ako nie 17,9 percenta. S adopciou rozhodne súhlasí 9,6 percenta opýtaných, skôr áno ako nie 16,9 percenta.

Odpovedať nevedelo 8,4 percenta opýtaných. Ľudia odpovedali na otázku „Súhlasili by ste s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie – adopcia detí a ich následná výchova?“

Ústava SR v tom má jasno

Agentúra Polis Slovakia testovala medzi ľuďmi problémy, ktoré by mohli byť predmetom plánovaného referenda organizovaného Alianciou za rodinu.

Druhá otázka, ktorú anketári ľuďom položili, znela „Súhlasili by ste s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?“ Rozhodne áno odpovedalo 67,7 percenta opýtaných, skôr áno ako nie 10,7 percenta, skôr nie ako áno 11,3 percenta, rozhodne nie 3,3 percenta. Odpoveď na túto otázku nevedelo sedem percent ľudí v prieskume.

Túto otázku však medzitým vyriešila novela Ústavy SR vetami „Manželstvo je jedinečným zväzkom medzi mužom a ženou. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru.“

Slováci reagujú na kontroverzné témy opatrne

Homosexualita, gaj, lesba
Foto: Shutterstock

Deti by sa nemali zúčastňovať na vyučovaní v oblasti sexuality a eutanázie v prípade, že ony alebo ich rodičia nesúhlasia s obsahom vyučovania. K možnosti rozhodne áno sa priklonilo 27,9 percenta opýtaných, skôr áno ako nie odpovedalo 16,9 percenta, skôr nie ako áno odpovedalo 18,9 percenta, rozhodne nie 18,3 percenta.

Odpoveď neviem označilo 18 percent respondentov. Ľudia odpovedali na otázku „Súhlasili by ste s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania sa či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti nesúhlasia s obsahom vyučovania?“

„Súhlasili by ste s tým, aby iné formy spolužitia osôb ani v budúcnosti nemali takú ochranu a podporu štátu, akú má dnes manželstvo muža a ženy,“ tak znela ďalšia otázka agentúry Polis Slovakia. Rozhodne áno odpovedalo 45,7 percenta ľudí v prieskume, skôr áno ako nie 17,3 percenta, skôr nie ako áno 14,3 percenta, rozhodne nie deväť percent. Odpovedať na túto otázku nevedelo 13,7 percenta ľudí.

Telefonický prieskum urobila agentúra Polis Slovakia pre agentúru SITA v čase od 18. do 22. júla na vzorke 1 128 respondentov starších ako 18 rokov z celého Slovenska. Agentúru SITA informoval šéf Polis Slovakia Ján Baránek.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Baránek