Sudcovia dali podnet Dubovcovej pre plošné previerky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jana dubovcová
Foto: SITA/Marián Peiger

BANSKÁ BYSTRICA 3. augusta (WEBNOVINY) – Sudcovská rada pri Krajskom súde v Banskej Bystrici prijala podnet pre verejnú ochrankyňu práv Janu Dubovcovú na podanie návrhu na konanie o súlade zákona o previerkach sudcov s Ústavou SR a s medzinárodnými zmluvami.

Sudcovská rada reagovala na publikované vyhlásenie verejnej ochrankyne práv vo veci plošných previerok sudcov, že Kancelária verejného ochrancu práv neeviduje podnet od sudcov na to, aby sa mohla obrátiť na Ústavný súd SR vo veci súladu zákona s Ústavou SR. Informáciu o prijatí podnetu pre ombudsmanku agentúre SITA poskytla hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Nina Spurná.

Retroaktívne zasiahli do právneho postavenia sudcov

V podnete Sudcovská rada pri Krajskom súde v Banskej Bystrici uvádza, že Národná rada SR prijala 4. júla 2014 zákon, ktorý zaviedol osobitné predpoklady pre vznik funkcie sudcu a spôsob, akým sa tieto predpoklady zisťujú, tzv. previerky sudcov. Podľa členov Sudcovskej rady pri KS v Banskej Bystrici vykonávací zákon prijala národná rada v čase, keď ústavný zákon o zmenách v justícii nenadobudol účinnosť.

A preto Národná rada SR nebola oprávnená prijať vykonávací zákon, ktorým sa mali vykonať ešte neúčinné ustanovenia ústavného zákona. Prijatím vykonávacieho zákona došlo k porušeniu sudcovskej nezávislosti a k porušovaniu deľby moci v štáte.

Sudcovská rada pri krajskom súde je toho názoru, že stanovením ďalších podmienok pre výkon a zotrvanie vo funkcii sudcu sa retroaktívne zasiahlo do právneho postavenia sudcov, čo je v rozpore zo základnými princípmi právneho štátu a teda v rozpore s článkom 1. ods. 1 Ústavy SR. Spôsob, akým sa budú overovať predpoklady pre vznik funkcie sudcu a na zotrvanie vo funkcii sudcu, je v rozpore s medzinárodnými zmluvami.

Sudca sud
Foto: SITA/Karol Slezáček

Podľa sudcov porušili Ústavu SR

Zhromažďovanie údajov o osobách sudcov a ich rodinných príslušníkov považuje Sudcovská rada za porušenie Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd a Ústavy SR. Prostriedky a spôsob, ktoré vykonávací zákon zvolil na zisťovanie predpokladov pre vznik a zotrvanie vo funkcii sudcu, nie sú proporcionálne k sledovanému cieľu.

Nenastala totiž taká situácia, za ktorej Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd umožňuje obmedzenie základných ľudských práv a slobôd. Podľa Súdnej rady banskobystrického KS je neakceptovateľné, aby v demokratickom právnom štáte zákonodarná moc zvolila voči moci súdnej také prostriedky, ktoré môžu úplne spochybniť fungovanie justície.

Ustanovenia majú dopad na všetkých sudcov

Na základe uvedeného Sudcovská rada pri Krajskom súde v Banskej Bystrici zaslala 31.júla podnet verejnej ochrankyni práv o podanie návrhu na Ústavný súd SR na začatie konania o súlade zákona Národnej rady SR č. 195/2014 Z. z. zo 4. júla 2014, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich s Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd a Ústavou SR. Zároveň sudcovská rada žiada, aby ombudsmanka navrhla pozastavenie účinnosti týchto ustanovení.

Svoj návrh Sudcovská rada pri Krajskom súde v Banskej Bystrici zdôvodnila tým, že uvedené ustanovenia majú dopad na všetkých sudcov všetkých súdov Slovenskej republiky. Prípadné uplatňovanie práv jednotlivými sudcami z previerkových konaní na Súdnej rade SR a na Ústavnom súde SR, tak ako to predpokladá vykonávací zákon, by mohlo mať nenapraviteľné dôsledky vo vzťahu k jednotlivým osobám sudcov a k justícii vôbec. Týmto by zároveň mohlo byť ohrozené fungovanie justície, čo by sa v konečnom dôsledku negatívne prejavilo v ústavnom práve na súdnu ochranu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana Dubovcová