Američania chcú cvičiť a vyzbrojiť ukrajinskú národnú gardu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Americká vláda chce na budúci rok vycvičiť a vyzbrojiť ukrajinskú národnú gardu. (ilustračné foto) Foto: SITA/AP

WASHINGTON 2. augusta (WEBNOVINY) – Americká vláda chce na budúci rok vycvičiť a vyzbrojiť ukrajinskú národnú gardu. V piatok to oznámilo ministerstvo obrany s tým, že o tomto zámere už informovalo Kongres, ktorý to musí odsúhlasiť.

Ako informoval hovorca Pentagonu, admirál John Kirby, administratíva USA bude na tento plán potrebovať 19 miliónov dolárov. Washington tak chce podľa neho podporiť snahy o posilnenie vnútornej obrany Ukrajiny.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Ministerstvo obrany a zahraničia oznámili Kongresu zámer použiť 19 miliónov dolárov na výcvik a vyzbrojenie štyroch jednotiek a jedného taktického strediska ukrajinskej národnej gardy,“ povedal Kirby.

Výcvik sa bude konať na Ukrajine na mieste, kde sa konávajú medzinárodné vojenské cvičenia. Cvičitelia budú z jednotiek americkej armády v Európe ako aj z kalifornskej národnej gardy.

USA tiež v piatok oznámili, že Ukrajine poskytnú osem miliónov eur na posilnenie ochrany hraníc. Oznámenie prichádza v čase zvýšeného napätia medzi USA a Ruskom, ktoré Západ obviňuje z podporovania povstalcov bojujúcich proti vláde na Ukrajine.

Video: Separatisti útočili na ukrajinských vojakov mínometmi

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia