Slovenskú delegáciu na Valnom zhromaždení OSN povedie Kiska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Kiska
Prezident SR Andrej Kiska na TB k prvým krokom v súdnictve. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 4. augusta (WEBNOVINY) – Vedúcim slovenskej delegácie na septembrovej úvodnej oficiálnej časti 69. zasadnutia Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku bude prezident Andrej Kiska.

Prezident predstaví bezpečnostné postoje Slovenska

Sprevádzať ho budú minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák a stály predstaviteľ Slovenska pri OSN v New Yorku František Ružička. Vyplýva to z návrhu, ktorý do pripomienkového konania predložil rezort diplomacie.

Prezident Kiska podľa návrhu vo svojom vystúpení predstaví pozíciu Slovenska k riešeniu zásadných otázok v oblasti podpory mieru a bezpečnosti vo svete, dodržiavania ľudských práv, princípov demokracie, právneho štátu a posilnenia úlohy OSN.

Ústavní činitelia sa osobne stretnú

Osobitnú pozornosť bude venovať rozvojovej agende. „Všeobecná rozprava na úvod Valného zhromaždenia OSN (24. septembra – 3. októbra) predstavuje jedinečnú príležitosť pre najvyšších ústavných činiteľov všetkých krajín sveta osobne sa stretnúť, prerokovať aktuálne medzinárodné problémy a prezentovať politické vízie ďalšieho smerovania medzinárodného spoločenstva s centrálnou úlohou OSN,” píše sa v materiáli.

Zasadnutie Valného zhromaždenia OSN začne v New Yorku 16. septembra, hlavná časť zasadnutia sa koná od 23. septembra do konca roka 2014.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaFrantišek RužičkaMiroslav Lajčák
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov