Dodnes nikto nevrátil lesk Matici, kritizuje Vášáryová

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Matica slovenská
Matica slovenská Foto: SITA/Dušan Hein

BRATISLAVA 4. augusta (WEBNOVINY) – Ministerstvo kultúry na jednej strane oceňuje činnosť členov Matice slovenskej, no na strane druhej kritizuje jej vedenie. Rovnakú kritiku zdieľa aj opozičná poslankyňa parlamentu a členka parlamentného výboru pre kultúru a médiá Magdaléna Vášáryová.

Tvrdí, že „dodnes sa nenašiel nikto, kultúrna osobnosť prvého rangu, ktorý by Matici slovenskej vrátil jej lesk“. Výbor NR SR pre kultúru a médiá sa chce na prelome augusta a septembra bližšie pozrieť na hospodárenie Matice slovenskej.

Matica ťaží zo svojej minulosti

Matica však avizuje, že „po prekonaní ekonomických problémov v tomto roku chce verejnosti pripraviť aktualizovanú predstavu toho, čo má Matica slovenská národu poskytnúť“. Pri príležitosti blížiaceho sa pamätného dňa, Dňa Matice slovenskej, ktorý si pripomenieme v pondelok 4. augusta, to pre agentúru SITA uviedol správca Matice slovenskej Maroš Smolec.

„Ani novému vedeniu Matice slovenskej sa nepodarilo výraznejšie zmodernizovať jej činnosť a pôsobenie. Matica slovenská v základných rysoch naďalej skôr ťaží zo svojej minulosti a z toho, čo symbolizuje, namiesto toho, aby dokázala pretransformovať svoju reálnu činnosť do súčasných podmienok plnohodnotnej existencie Slovenskej republiky,“ píše sa v stanovisku Ministerstva kultúry (MK) SR, ktoré SITA poskytla Natália Nagyová z referátu styku s médiami MK SR.

Tí, ktorí „reprezentujú tradičné, nezištné matičiarstvo“ sú podľa ministerstva miestne odbory Matice a jej radoví členovia, ktorí „organizujú v regiónoch množstvo zmysluplných kultúrnych a osvetových podujatí“.

Nastáva generačná výmena

Matica slovenská sa mení na inštitúciu 21. storočia, vyplýva to z vyjadrení jej správcu Maroša Smolca. „Práve v týchto rokoch v jej vnútri nastáva generačná výmena. Osobnosti, ktoré v nej pôsobili desať, dvadsať rokov, prenechávajú Maticu mladým matičiarom organizovaným v Mladej Matici. A to je správne,“ napísal pre SITA Smolec, ktorý priznal, že Maticu v minulosti poškodili kauzy okolo národného pokladu.

„Meno najstaršej ustanovizne sa musí očistiť novým postojom, novými ľuďmi, novými víziami. Po prekonaní ekonomických problémov v tomto roku chceme verejnosti pripraviť aktualizovanú predstavu, čo má Matica národu poskytnúť.“ Program bude podľa Smolca postavený na upevňovaní a podpore vlastenectva hlavne medzi mladou a strednou vekovou kategóriou, deti nevynímajúc.

Venovať sa plánujú ochrane štátneho jazyka na zmiešanom území, smerovaniu vedných ústavov na zdokumentovanie bielych miest slovenskej histórie, akým je napríklad prínos exilových slovenských autorov.

Vasaryova
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Treba objasniť kauzy

Matica sa taktiež chce zamerať na rozvoj vydavateľskej činnosti a podporu rozvojových kultúrnych a osvetových programov medzi radovými členmi v najmenších obciach Slovenska, priblížil predstavy obrody Matice slovenskej Smolec. Pripomenul, že Matica slovenská je verejnoprávna inštitúcia a zo zákona vykonáva zákonom stanovené úlohy, na ktoré jej Slovenská republika poskytuje každoročne účelovú dotáciu.

Kritizovať súčasné vedenie Matice slovenskej možno, myslí si Magdaléna Vášáryová. Hlavným dôvodom jej problémov je ale „emigrácia – skutočná i vnútorná – kultúrnych osobností. Nespojili sa, aby zabránili ľudáckym tendenciám v Matici po vzniku Slovenskej republiky„, zdôraznila pre SITA poslankyňa a predsedníčka najstaršieho ženského spolku na Slovensku Živena.

Dodáva, že modernizácia Matice slovenskej a jej návrat k skutočnému spolkovému životu v modernom štáte je možná, iba ak sa objasnia kauzy a nejasnosti spojené s jej činnosťou, ak sa dozvieme, „kto rozkradol národný poklad, kto je zodpovedný za zničené a nespracované archívy, prečo je kvalita Slovenských pohľadov najnižšia za celú ich existenciu„.

Pozrú sa na finančné hospodárenie Matice

Členovia parlamentného výboru pre kultúru a médiá sa pozrú na finančné hospodárenie Matice slovenskej. Poslanecký prieskum v Matici inicioval poslanec za OĽaNO a podpredseda výboru Jozef Viskupič. Výbor jeho návrh odobril a poslanci Maticu navštívia v termíne od 26. augusta do 5. septembra.

Dátum 4. august vyhlásený za pamätný deň – Deň Matice slovenskej pripomína verejnosti 4. august 1863, keď sa v Turčianskom sv. Martine konalo prvé Valné zhromaždenie Matice slovenskej, celonárodnej kultúrnej inštitúcie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef ViskupičMagdaléna Vášáryová
Firmy a inštitúcie MS Matica slovenská