Cestu do Vrátnej chcú opraviť do začiatku zimnej sezóny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vo Vrátnej bojujú so škodami, vojaci osadili most
Vo Vrátnej doline pokračuje odstraňovanie následkov povodne. Terchová, 23. júl 2014. Foto: SITA/Milo Fabian

VRÁTNA/ŽILINA 3. augusta (WEBNOVINY) – Cestu do Vrátnej doliny, ktorú v júli po prietrži mračien na viacerých miestach poškodila prívalová voda, chce Žilinský samosprávny kraj stihnúť opraviť do začiatku zimnej sezóny.

„Kraj vyvíja maximálne úsilie, aby do zimnej prevádzky bola cesta obnovená až k chate Vrátna. Všetko však závisí aj od počasia, ktoré nás môže v našich prácach obmedziť,“ povedal podpredseda krajskej samosprávy Jozef Štrba. Dolný úsek jedinej prístupovej cesty do turisticky obľúbenej malofatranskej doliny je už prejazdný.

Stabilizovali prepadnutú cestu v Tiesňavách

Krajským cestárom sa v utorok večer podarilo stabilizovať prepadnutú cestu v Tiesňavách na začiatku Vrátnej doliny a turisti na autách i pravidelná autobusová doprava sa tak už dostanú do osady Štefanová aj lokality Sokolie.

„Najviac práce nás čaká na úseku od Starého dvora po chatu Vrátna, kde je cesta na viacerých miestach úplne zničená. Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja aktuálne pripravuje obnovu cestného telesa, demontáže poškodených zvodidiel, čistenie priepustov a mostov,“ dodal Štrba.

Obrazom: Vo Vrátnej bojujú so škodami, vojaci osadili most

Prívalová vlna vody, bahna a skál, ktorá sa 21. júla po prietrži mračien prehnala turisticky obľúbenou Vrátnou dolinou, zničila koryto potoka Varínky, poškodila jedinú prístupovú cestu do doliny a kamením zasypala kabínkovú lanovku na Chleb. Obnova Vrátnej doliny potrvá najmenej do konca októbra a stáť bude zhruba desať miliónov eur.

Štyri až šesť miliónov potrebuje Žilinský samosprávny kraj na opravu poškodenej cesty, najmenej dva milióny odhaduje štátny Slovenský vodohospodársky podnik na obnovu zničeného koryta potoka a minimálne 2,2 milióna žiada obec Terchová napríklad aj na odstránenie nánosov okolo lanovky vo Vrátnej. Všetky zainteresované strany zdôrazňujú, že ide len o prvé hrubé odhady.

Obrazom: Prívalová voda sa prehnala niekoľkými obcami v blízkosti Kežmarku

Živelná pohroma si nevyžiadala žiadne úrazy ani obete

„Postupne sa zrejme bude odhaľovať ešte mnoho problémov, do ktorých sa budú musieť zapojiť samozrejme aj úrady na vládnej úrovni, ktoré by mohli prispieť ďalšími finančnými prostriedkami,“ povedal koncom júla po prehliadke doliny minister vnútra Robert Kaliňák. Prvú finančnú pomoc vo výške 3,06 milióna eur odsúhlasila vláda v pondelok, Žilinský samosprávny kraj dostane 1,8 milióna a obec Terchová 1,26 milióna eur.

Prívalový dážď a rozbúrený potok Varínka v pondelok 21. júla na viacerých miestach podmyli jedinú prístupovú cestu do Vrátnej doliny, voda vytrhla kusy asfaltu a spolu s hlinou a skalami zmietla aj päťdesiat zaparkovaných áut. Dolnú stanicu kabínkovej lanovky na Chleb zasypali nánosy kameňov.

Obrazom: Búrky na Slovensku zanechali po sebe spúšť

Horská chata Vrátna zostala zatopená a na cestu pod ňou sa zosunul svah. Desiatky turistov zostali odrezaných na chate aj na hrebeni Malej Fatry. Záchranárom sa ešte v ten deň v neskorých večerných hodinách podarilo z chaty Vrátna a stanice lanovky pod vrcholom Chlebu evakuovať 122 ľudí. Živelná pohroma si nevyžiadala žiadne úrazy ani obete.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Kaliňák