Špionážne lietadlo USA ušlo pred ruskou stíhačkou do Švédska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stihacka
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 4. augusta (WEBNOVINY) – Americká armáda potvrdila, že jedno z jej špionážnych lietadiel v júli narušilo švédsky vzdušný priestor v snahe vyhnúť sa kontaktu s ruskou stíhačkou. Podľa nedeľňajších informácií amerických médií odvolávajúcich sa na armádne zdroje sa tak stalo 18. júla.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Podľa Američanov sa stroj Boeing RC-135 nachádzal nad Baltským morom, keď sa začala k nemu približovať stíhačka vyslaná s ruskej exklávy Kaliningrad, územím medzi Poľskom a Litvou.

Americký stroj reagoval únikom do Švédska, ktoré však nie je členom NATO a nedalo mu na vstup do svojho priestoru povolenie. Opustil ho až po vyzvaní švédskou stranou. Podľa tamojších médií stihol ponad ostrov Gotland preletieť 200 kilometrov.

Vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou sú najhoršie od konca studenej vojny. Dôvodom je kríza na východe Ukrajiny. USA od marca posilnili svoju vojenskú prítomnosť vo východnej Európe, najmä však v pobaltskom v regióne s deklarovaným cieľom uistiť svojich spojencov o svojej podpore.

Do priameho kontaktu sa však sily Ruska a USA nedostavajú. Naposledy sa tak stalo v apríli, kedy ruská stíhačka uskutočnila nízke prelety nad torpédoborcom USS Donald Cook, ktorý sa plavil v Čiernom mori.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia