Na školách by mohli pribudnúť stovky nových asistentov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ziaci, skola
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 6. augusta (WEBNOVINY) – Do škôl by mohlo k 1. septembru nastúpiť približne 800 nových asistentov pre žiakov, ktorí sú integrovaní alebo potrebujú individuálny prístup.

Asistentov zabezpečia z prostriedkov, ktoré pre ministerstvo školstva zvýšili, povedal po pondelňajšom stretnutí s verejnou ochrankyňou práv Janou Dubovcovou v jej kancelárii v Bratislave minister školstva Peter Pellegrini.

Asistenti pomáhajú žiakom s problémamy

Asistenti učiteľovi v triede pomáhajú so žiakmi, ktorí majú problémy s učením a potrebujú osobitný prístup či so zdravotne znevýhodnenými deťmi. „Len od septembra do konca roka nás budú asistenti stáť skoro dva milióny eur, pričom budúci rok na to budeme potrebovať šesť miliónov eur,“ uviedol v pondelok minister.

Podľa neho je to už dohodnuté s ministrom financií, ktorý tieto prostriedky na september vyčlenil a zároveň ich garantuje aj pre rok 2015 v návrhu štátneho rozpočtu. Asistenti budú podľa ministra tam, kde je po nich dopyt, v školách ich totiž chýba viac ako tisíc.

Požiadavky škôl na asistentov boli dvojnásobné

Rozmiestnení budú po celom Slovensku. „Boli by sme veľmi radi, keby tým boli vytvorené nové pracovné miesta,“ povedal Pellegrini. Znamená to, že primárne by prijímali mladých absolventov z pedagogických fakúlt a postupne by sa z nich pri obmene učiteľského zboru mohli stať učitelia. Na ich miesto by potom nastúpili ďalší potenciálni pedagógovia, vysvetlil minister.

V roku 2014 plánovali na asistentov učiteľov vynaložiť približne 5,74 milióna eur. To by stačilo približne na 736 úväzkov asistentov učiteľa. Požiadavky škôl však boli viac ako dvojnásobné, žiadali približne 1 640 úväzkov asistentov učiteľa. O zvýšení prostriedkov na asistentov rokovali mesiace ministerstvo školstva s rezortom financií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Pellegrini
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR