Lobing by mal dostať jasné pravidlá, myslí si Lipšicova NOVA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 9. augusta (WEBNOVINY) – Lobing by mal podľa hnutia NOVA dostať jasné pravidlá. Poslanci hnutia návrh zákona o lobingu predložia v septembri do parlamentu.

Ako povedal v utorok na tlačovej besede nezaradený poslanec NR SR a predseda NOVA Daniel Lipšic, zákon o lobingu nie je všeliekom, definuje však, čo lobing je. „Lobing nemusí byť nekalý,“ povedal. Podľa neho lobing by sa mohol týkať len všeobecne záväzných predpisov. Bol by zakázaný v prípade tendrov. „To nie je lobing, ale korupcia,“ dodal Lipšic.

Parlament by mal centrálny zoznam lobistov

Národná rada SR by podľa návrhu NOVA viedla centrálny zoznam lobistov. Vyššie územné celky by viedli takéto registre lobistov v krajoch. NOVA navrhuje, aby verejní funkcionári, najmä ministri, zverejňovali svoj pracovný program sedem dní spätne, aby ľudia vedeli, aké lobistické kontakty absolvovali. Lobista by nesmel sľúbiť pri lobingu dar. Lobovaná osoba nemôže ani dať prijať. Návrh obsahuje sankciu do 50-tisíc eur, ak by niekto obchádzal zákon.

NOVA uvažuje aj o malej novele Trestného zákona, podľa ktorej ak by verejný funkcionár neuviedol kontakt s lobistom, mohlo by to byť považované za trestný čin.

„Všetko nad rámec lobingu musí riešiť trestnoprávny rámec,“ povedal Lipšic. Návrh vychádza z návrhu zákona o lobingu z roku 2005, ktorý vtedy predložil Lipšic ako minister spravodlivosti. „Vtedy nebola politická vôľa, aby návrh prešiel,“ povedal.

Zoznam lobistov má aj europarlament

Lipšic pripomenul, že ak by český lobista nevypovedal na súde, nevedeli by sme o stretnutiach Roberta Fica, slovenského lobistu s českým premiérom Miroslavom Topolánkom a českým lobistom. Europoslankyňa Jana Žitňanská pripomenula, že v Európskom parlamente existuje zoznam lobistov. „Je dobré vedieť sa orientovať, kto za koho lobuje. V EP je zrejmé, že lobisti sa pohybujú. Majú špeciálnu visačku,“ uviedla.

Parlament rokoval naposledy o lobingu v septembri 2013, keď návrh zákona predložilo KDH. Poslanci Národnej rady SR ho neposunuli do druhého čítania.

Svoj návrh opätovne predloží aj KDH

Návrh zákona o lobingu okrem nezaradených poslancov z NOVA predloží na septembrovú schôdzu parlamentu aj KDH. Ako povedal v utorok pre agentúru SITA poslanec hnutia Pavol Hrušovský, poslanecký klub KDH chce zopakovať ten istý návrh, ktorý nebol schválený minulý rok v septembri. „Oprášil som len termíny. Mám ho pripravený a podpísaný poslancami. Už je to vecou len podania,“ povedal Hrušovský.

Zákon o lobingu podľa Hrušovského zapadá do antikorupčnej politiky, ktorá by mala mať za cieľ stransparentniť kontakty najvyšších ústavných činiteľov so záujmovými skupinami alebo lobistami. Hrušovský si myslí, že návrhy KDH a NOVA budú zrejme identické. „Dôležitý je zámer vstúpiť do tohto priestoru, nie kto čo predkladá,“ konštatoval Hrušovský.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicJana ŽitňanskáPavol Hrušovský
Firmy a inštitúcie NOVA Nová väčšinaNR SR Národná rada Slovenskej republiky