Slovenské jaskyne vynovia, opraviť majú chodníky i zábradlia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gombasecka street view
Záber z virtuálnej prehliadky Gombaseckej jaskyne. Foto: www.google.sk

BRATISLAVA 10. augusta (WEBNOVINY) – Štátna ochrana prírody SR vyčlenila na rekonštrukciu piatich turistom sprístupnených jaskýň 942 595 eur.

Ako agentúru SITA informoval Peter Labaška zo Slovenskej správy jaskýň, rekonštrukčné práce sú zamerané na obnovu turistickej infraštruktúry v jaskyniach. Konkrétne vynovia zariadenia v Belianskej, Bystrianskej, Gombaseckej, Ochtinskej aragonitovej jaskyni a jaskyni Domica.

Pôvodné zábradlie nahradia

„Rekonštrukcia prehliadkových trás jaskýň v sebe zahŕňa kompletnú výmenu pôvodného oceľového zábradlia popri prehliadkových trasách pre návštevníkov, vrátane nevyhnutných úprav betónových častí chodníkov v záujme bezpečnosti osôb a výmenu jedných dverí,“ povedal Labaška. Celková dĺžka zrekonštruovaného zábradlia má byť podľa neho približne 4100 metrov. Všetky práce vykoná súkromný dodávateľ.

Počas prác budú jaskyne verejnosti neprístupné. Konkrétne Bystrianska jaskyňa od 1. novembra do 31. decembra, Belianska jaskyňa a jaskyňa Domica od 1. októbra do 31. marca 2015. Gombasecká jaskyňa a Ochtinská aragonitová jaskyňa budú mimo prevádzky zhodne od 1. novembra do 31. marca 2015.

Ochránia jaskynnú mikroklímu

Rekonštrukcia a inštalovanie bezúdržbových prvkov technickej infraštruktúry povedie podľa Slovenskej správy jaskýň k minimalizácii negatívnych vplyvov pri následnej prevádzke a údržbe.

Eliminuje sa napríklad potreba náterov železných častí, čím sa vylúči ovplyvňovanie jaskynnej mikroklímy. Takmer všetky sprístupnené jaskyne sú totiž aj významnými lokalitami výskytu netopierov, ktoré sú na zmeny mikroklímy citlivé. Rekonštrukcia má tiež prispieť k plynulosti prevádzky a vyššej bezpečnosti návštevníkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia