Pred túrou treba sledovať počasie, varujú horskí záchranári

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Turisti and tatr
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

POPRAD 8. augusta (WEBNOVINY) – Horská záchranná služba upozorňuje návštevníkov horských oblastí, aby pred začatím túry sledovali vývoj počasia a pozornejšie plánovali vysokohorské túry.

Počas nasledujúcich dní by mali turisti pri plánovaní túr počítať na horách takmer vo všetkých oblastiach s dažďom a prehánkami, a to najmä v popoludňajších hodinách. Turistom odporúčajú horskí záchranári skorý nástup na túru, výber kratších túr, a to najmä ak idú na vysokohorskú túru aj s malými deťmi.

„Hovoríme o prípadoch, keď rodičia zoberú na výlet jeden a polročné či dvojročné deti. Väčšinou sú tieto deti v sedačkách, nehýbu sa, a keď začne pršať, vo vyšších polohách sa výraznejšie ochladí. Takéto deti sa s tým ťažšie dokážu vyrovnať,“ povedal pre SITA riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Vo svojej praxi sa už stretol s rôznymi spôsobmi, akými sa snažili rodičia ochrániť deti pred nepriaznivým počasím alebo pomôcť im pri náročnej túre. „Stretol som sa aj s prípadom, keď rodičia naložili dieťa do obyčajného batoha,“ dodal Janiga.

V utorok popoludní zasahovali horskí záchranári v Nízkych Tatrách a v Slovenskom raji pri dvoch podobných prípadoch. V jednom malo dieťa 1,5 roka, v druhom tri roky. V oboch prípadoch rodičov zastihla v horách búrka s intenzívnym dažďom. Pri príchode záchranárov už deti javili známky podchladenia. Našťastie oba prípady sa skončili bez následkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať