Tisíckam padlých vojakov dajú na Slavíne pamätné tabule

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kladenie vencov na Slavíne
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 10. augusta (WEBNOVINY) – Viac ako 5500 padlých vojakov bude mať na vojenskom cintoríne Slavín v Bratislave pamätné tabule.

Ľudia z ruského veľvyslanectva, slovenského ministerstva vnútra, Krajského pamiatkového úradu a spoločnosti Marianum – Pohrebníctvo mesta Bratislavy sa stretli na Slavíne, aby vybrali pre tabule miesto. Informoval o tom riaditeľ organizácie Marianum Miloslav Hrádek.

Ako uviedol, dodnes sa podarilo v rámci spoločných masových hrobov identifikovať viac ako 5550 z celkového počtu 6845 vojakov, ktorí padli v roku 1945 pri oslobodzovaní Bratislavy a západného Slovenska.

Spomienkové tabule budú obsahovať mená a vojenské hodnosti vojakov. Projekt by mali ukončiť do 4. apríla budúceho roka k výročiu oslobodenia Bratislavy, financovaný bude z prostriedkov Veľvyslanectva Ruskej federácie a Slovenskej republiky.

Pamätník bol postavený v rokoch 1957 – 1960

a slávnostne ho odhalili pri príležitosti 15. výročia oslobodenia Bratislavy Sovietskou armádou. V roku 1962 bol Slavín vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

V šiestich masových a v 278 individuálnych hroboch je tu pochovaných 6 845 vojakov Červenej armád. Z troch kôl súťaže na bratislavský Slavín vyšiel víťazne návrh architekta Jána Svetlíka v spolupráci s kolektívom výtvarníkov Tibor Bártfay, Jozef Kostka, Rudolf Pribiš, Ján Kulich, Ladislav Snopek, Alexander Trizuljak, Juraj Kren a Dezider Castiglione.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia