Na Slovensku možno vznikne štrnásta súkromná vysoká škola

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
študenti, aula, vysoká škola
Foto: ilustračné, SITA/Ivan Fleischer.

BRATISLAVA 7. augusta (WEBNOVINY) – Na Slovensku možno vznikne ďalšia súkromná vysoká škola, v súčasnosti je ich u nás 13.

Ministerstvo školstva sa chystá návrh na odobrenie pôsobenia školy posunúť na rokovanie vlády. Návrh dnes rezort posunul do medzirezortného pripomienkového konania. V Šamoríne by tak mohla vzniknúť súkromná škola s názvom Technologický Inštitút A. Ruprechta a. s., odborná vysoká škola.

Komisia schválila žiadosť

Štátny súhlas na pôsobenie súkromnej vysokej školy udeľuje vláda SR, kabinet ho prerokuje na návrh ministerstva školstva. „Keďže sú splnené podmienky na udelenie štátneho súhlasu, navrhuje ministerstvo školstva vláde udeliť štátny súhlas,“ uvádza sa v materiáli z rezortu školstva.

Akreditačná komisia najprv žiadosť o pôsobenie súkromnej školy posúdila a súhlasí s tým, aby dostala od vlády zelenú. Škola by mala poskytovať denné štúdium na bakalárskom stupni v študijnom programe materiálové technológie v hlavnom odbore chemické technológie a vedľajšom strojárstvo.

Naposledy pribudla škola filmu

V súčasnosti pôsobí na území Slovenskej republiky 13 súkromných vysokých škôl. Naposledy, keď vláda ešte za pôsobenia ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) vo februári rozhodovala o udelení súhlasu pre súkromnú vysokú školu, ho na návrh rezortu zamietla.

Šlo o Vysokú školu filmovej tvorby a multimédií. Čaplovič ešte pri nástupe do úradu deklaroval, že za jeho pôsobenia nedostane zelenú žiadna súkromná škola. V júni 2012 ale odporučil vláde povoliť vznik súkromnej Vysokej školy Goethe Uni Bratislava.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR