Rusi stopli dovoz potravín z krajín, ktoré uvalili sankcie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Krava
Foto: SITA/AP

MOSKVA 6. augusta (WEBNOVINY) -Rusko obmedzí dovoz potravín a poľnohospodárskych produktov z krajín, ktoré proti nemu zaviedli sankcie. Príslušné nariadenie podpísal v stredu ruský prezident Vladimir Putin.

Zoznam krajín vypracujú vládne agentúry

Obmedzenia alebo zákazy majú platiť najmenej jeden rok. Zoznam krajín alebo produktov, ktoré podliehajú sankciám, vládny dekrét neobsahuje a podľa tlačovej služby Kremľa ho majú vypracovať príslušné vládne agentúry.

Európska únia spolu so Spojenými štátmi koncom júla uvalili na Rusko rozšírené sankcie, ktoré sú namierené proti sektorom energetiky, bankovníctva a zbrojárstva. Opatrenia rôzneho druhu majú byť postihom za marcové anektovanie Krymu ako aj údajné podporovanie separatistických povstalcov na východe Ukrajiny.

Viac o napätej situácii sa dočítate

—-> TU.

Dôvodom je aj choroba šialených kráv

Rusko už pozastavilo dovoz hovädzieho mäsa a dobytka z Rumunska. Informoval o tom vo svojom vyhlásení v stredu ruský veterinárny a fotosanitárny úrad Rosseľchoznadzor.

Podľa neho je tento zákaz dočasný. Zákaz zdôvodnil ochorením BSE, takzvanou chorobu šialených kráv, ktoré prepuklo v Rumunsku. Rusko tak rozšírilo svoj zoznam tovarov, ktoré už zakázalo.

Rusko už skôr avizovalo, že pripravuje zastavenie dovozu bourbonu značky Kentucky Gentleman, ktorý sa vyrába v americkom štáte Kentucky. Ako príčinu uviedlo organické chemikálie, ktoré bourbon obsahuje. Zakázalo tiež dovoz ovocných štiav z Ukrajiny pre absenciu štátnej registrácie v súlade s technickými predpismi colnej únie. Zakázalo aj dovoz väčšiny ovocia a zeleniny z Poľska pre porušenie bezpečnostných predpisov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vladimir Putin