Ukrajinu čaká daňová reforma, predstavil ju premiér Jaceňuk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Arsenij jaceňuk
Arsenij Jaceňuk podpísal asociačnú dohodu s Úniou. Foto: SITA/AP

KYJEV 7. augusta (WEBNOVINY) – Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v stredu predstavil plán zvýšenia sadzieb dane z príjmov. Daňové zmeny zahŕňajú aj novú daňovú triedu pre osoby s vyšším príjmom.

Do novej daňovej triedy budú patriť osoby, ktorých príjem presahuje 1 700 USD mesačne. Ukrajinský vládny kabinet sa týmto spôsobom snaží podporiť budúcoročný rozpočet. Verejné financie krajiny ohrozuje konflikt s proruskými separatistami.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Súčasný systém dane z príjmov obsahuje dve daňové sadzby. Jedna je vo výške 15 % a druhá vo výške 17 %. Podľa nových pravidiel by vznikli triedy so sadzbami 15 % a 20 % a pribudla by daňová trieda pre ľudí s vyšším príjmom, ktorej by sa týkala sadzba vo výške 25 %.

Navrhované zmeny bude ukrajinský parlament schvaľovať v septembri. Premiér Jaceňuk predpokladá, že daňové zmeny do rozpočtu prinesú dodatočných 290 mil. USD.

Daňová reforma sa považuje za potrebnú súčasť snáh o udržanie rozpočtového deficitu pod kontrolou a splnenie požiadaviek najvýznamnejšieho veriteľa Ukrajiny, ktorým je Medzinárodný menový fond. „Ako šéf vlády verím, že rozpočet na rok 2015 musí byť schválený a vyrátaný na základe nového daňového systému,“ povedal Jaceňuk.

(1 EUR = 1,3345 USD)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Arsenij Jaceňuk