Smer je netradične konzervatívnou stranou, myslí si Blaha

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico smer
Neúspešný kandidát na prezidenta a predseda vlády Robert Fico. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 7. augusta (WEBNOVINY) – Na západe nie je podľa predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboša Blahu bežné, že by sa v ľavicovom poslaneckom klube našlo toľko konzervatívnych poslancov ako v Smere-SD.

Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, Smer je v sociálnoekonomických témach vyhranene ľavicový. V kultúrnych otázkach je však väčšia voľnosť. „Je dôležité sa vždy dohodnúť, aby sme nevytvárali prehnané rozbroje. Vždy sa snažíme nájsť kompromis,“ uviedol.

Blaha rád rieši chlebové témy

Blaha priznáva, že sa v Smere-SD z neho stáva nositeľ liberálnych hodnôt, ako je obhajoba sexuálnych menšín, čomu sa nebráni. „Som typický sociálny demokrat západného typu. Pre mňa sú kultúrnoliberálne otázky ako aj ochrana menšín veľmi dôležité. Vždy som však bol nositeľom predovšetkým sociálnoekonomických tém,“ vyhlásil Blaha.

Dodal, že je predstaviteľom takzvanej starej ľavice, a teda hlavne ekonomických, sociálnych a chlebových tém, ako je pomoc ľuďom, rozdeľovanie peňazí, buchnutie po prstoch bankám, podpora družstiev, podpora všetkého, čo vyrovnáva materiálne podmienky v spoločnosti.

„Téma kultúrneho liberalizmu bola pre mňa vždy druho- až treťoradá. Nie preto, že by bola málo podstatná, ale preto, že dnes v dobe neoliberalizmu, keď sa ohrozujú všetky základné kompromisy sociálneho typu z minulosti, treba bojovať za ľudí práce,“ konštatoval.

Lubos blaha
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Práva homosexuálov nemôžu byť priorita

Aj práva homosexuálov patria podľa Blahu do agendy modernej sociálnej demokracie, ale nemôže to byť priorita. „Iróniou je, že ak by som fungoval v sociálnodemokratickej strane v Nemecku, snažil by som sa možno mierniť kultúrnych liberálnych aktivistov, pretože tam je oveľa viac politikov, pre ktorých sú tieto otázky prioritné. Na Slovensku to vyšlo tak, že mi táto téma prischla, pretože v slovenskej sociálnej demokracii som v kultúrnych veciach najliberálnejší politik v poslaneckom klube. Nie je to však pre mňa priorita, tou je silný sociálny štát,“ zdôraznil.

Blaha je presvedčený, že celá slovenská spoločnosť sa bude časom posúvať ku kultúrnoliberálnejším hodnotám. „Tým, ako sme súčasťou európskych hodnotových rebríčkov, naši ľudia cestujú, vidia, že homosexuáli v Európe majú svoje práva a nie sú ohrozením spoločnosti. V kultúrnoliberálnej oblasti už ľavica hodnotový boj v Európe vyhrala. Ľudia sa cítia až trápne, ak majú otvorené výhrady k homosexuálom,“ vyhlásil.

Slovensko sa vyvíja liberálnejšie

Podľa neho si musíme uvedomiť, že pomoc menšine nemôže ohroziť väčšinu. „Slovenská spoločnosť sa vyvíja liberálnejším európskejším smerom. Je len otázkou času, kedy na Slovensku budeme nejakou formou tolerovať a uznávať istý druh menšinových práv, čo neohrozí ani rodinu, ani naše hodnoty. To sa nijako nevylučuje s tým, že sa musíme sústrediť na rodinu. Tá od nás potrebuje sociálnu a ekonomickú pomoc a nie pomoc symbolického typu,“ dodal s tým, že kultúrnoliberálne témy sú pre neho veľmi dôležité, ale druhoradé.

„Osobne sa tejto téme venujem možno minútu týždenne, pretože mám na starosť témy EÚ, družstiev, boj proti neoliberalizmu a ďalšie,“ povedal Blaha.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľuboš Blaha
Firmy a inštitúcie SMER-SD