Hendikepovaný atlét Pistorius sa dozvie rozsudok v septembri

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Oscar Pistorius
Oscar Pistorius tvrdí, že priateľkou usmrtil 14. februára 2013 omylom, keď si myslel, že v dome je vlamač. Foto: SITA/AP

PRETÓRIA 8. augusta (WEBNOVINY) – Hendikepovaný juhoafrický športovec Oscar Pistorius, ktorý čelí obvineniu z vraždy svojej priateľky Reevy Steenkampovej, sa dozvie rozsudok vo štvrtok 11. septembra. V piatok popoludní o tom informovala sudkyňa Thokozile Masipová, ktorá si vo štvrtok a v piatok vypočula záverečné reči obžaloby a aj obhajoby.

Hlavný obhajca Oscara Pistoriusa v piatok predniesol posledné dôkazy v prípade juhoafrického hendikepovaného atléta, ktorý čelí obvineniu z vraždy svojej priateľky Reevy Steenkampovej. V záverečnej reči sa zameral na obvinenie polície, že nezvládla zaistenie dôkazov v dome, v ktorom Pistorius výstrelmi usmrtil Steenkampovú.

Podľa Barryho Rouxa mohlo byť policajnými vyšetrovateľmi manipulované s predmetmi v spálni, ktorá sa nachádza v blízkosti kúpeľne, kde prišlo k zabitiu priateľky.

Posteľná prikrývka a elektrická predlžovačka sú podľa neho relevantné pre argument obžaloby, podľa ktorej Pistorius klame ohľadom činnosti predchádzajúcej zastreleniu Steenkampovej cez zatvorené dvere na toalete v kúpeľni.

Pistorius tvrdí, že priateľkou usmrtil 14. februára 2013 omylom, keď si myslel, že v dome je vlamač. Žalobca prezentuje názor, že šesťnásobný paralympijský víťaz ju zabil po hádke. Pistoriusovi hrozí v prípade dokázania úkladnej vraždy trest odňatia slobody v rozpätí 15 rokov až doživotne. Rozsudok by mal byť známy v najbližších dňoch až týždňoch.

Podľa obhajcu hendikepovaného športovca existuje výrazný rozpor medzi výpoveďami svedkov, ktorí mali v osudnú noc počuť ženský krik. To malo svedčiť o hádke či zápase medzi Pistoriusom a Steenkampovou. Roux zvuky označil za volanie o pomoc, o ktorú atlét prosil po streľbe.

Navyše, konanie Pistoriusa vo vlastnom dome označil za logické, keď ako hendikepovaná osoba počul spoza dverí čudné zvuky. „Nemám nohy a nemohol som utiecť,“ povedal Roux pri pokuse o vysvetlenie myšlienkových pochodov obvineného športovca.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Oscar Pistorius