Vojaci v Afganistane začali rozoberať slovenskú základňu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Do Afganistanu odišli desiatky slovenských elitných vojakov
Slávnostný pochod počas slávnostného nástupu príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia odchádzajúcich plniť úlohy do operácie ISAF v Afganistane. Žilina, 6. jún 2014. Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 8. augusta (WEBNOVINY) – Prvou „obeťou“ likvidácie slovenskej základne na vojenskom letisku Kandahár misie ISAF v Afganistane, kde koncom roka naši vojaci po desaťročí pôsobenia ukončia svoje pôsobenie, sa stal Slovak House.

Táto budova z dreva bola roky symbolom slovenskej základne a reprezentačným priestorom pre mnohé rotácie slovenských jednotiek. Prijímali tam zahraničné návštevy, vojenské jednotky v nej mávali porady a bol to aj bohoslužobný priestor pre slovenských vojakov.

Obrazom: Do Afganistanu odišli desiatky slovenských elitných vojakov

Úlohu ukončiť misiu ISAF, s ktorou je spojená postupná likvidácia slovenskej základne, dostali príslušníci 22. rotácie slovenského kontingentu v ISAF.

V Afganistane pôsobia od 19. júna pod vedením veliteľa Zoltána Iboša. Z budovy Slovak House s úctou k práci predchádzajúcich rotácií slovenských vojakov najprv zložili a pripravili na presun do vlasti všetky pamätné tabule slovenských vojakov misie ISAF.

V misii ISAF sa zo Slovenska zúčastnili

strážne jednotky, ženijné jednotky, operačný výcvikový a styčný tím OMLT (Operational Mentoring and Liaison Team, jednotky), jednotka na plnenie úloh špeciálnych operácií SOTU (Special Operation Task Unit), poradenská skupina pre špeciálne jednotky SOAG (Special Operation Advisory Group), poradenský tím pre jednotku rýchlej reakcie Afganskej národnej armády MSF SFAT (Maneuver Strike Force Security Forces Advisory Team), jednotky vojenskej polície, jednotliví príslušníci ozbrojených síl, pôsobiaci v medzinárodných veliteľstvách a národné podporné prvky (NSE). V súčasnosti je väčšina slovenských vojakov nasadená na plnenie úloh na medzinárodnej vojenskej leteckej základni Kandahár.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ISAF Medzinárodné bezpečnostné a pomocné silyOzbrojené sily Slovenskej republiky