Tom Nicholson vypovedal v kauze týraných rómskych chlapcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nicholson
Novinár Tom Nicholson. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

KOŠICE 8. augusta (WEBNOVINY) – Novinár Tom Nicholson, bývalý redaktor denníka SME, vypovedal v piatok pred košickým okresným súdom v kauze niekdajších policajtov obžalovaných z ponižovania a týrania rómskych chlapcov.

Tom Nicholson ako prvý zverejnil o tom článok v denníku SME, v internetovom vydaní zverejnil aj videonahrávky. Súdne pojednávanie sa konalo bez účasti obžalovaných, ktorí s tým súhlasili rovnako ako ich advokáti. Prítomní neboli ani poškodení a ich záujmy hájila právna zástupkyňa.

Nahrávka prišla do redakcie denníka

V úvode Nicholson uviedol, ako prišla v obálke s jeho menom nahrávka na jeho stôl do redakcie SME a že ju ukázal aj šéfredaktorovi. Potvrdil, že šlo o viacero videonahrávok, na ktorých policajti protizákonne zaobchádzali so zadržanými rómskymi deťmi a mladistvými.

Uviedol súdu, že informovali o tom ministerstvo vnútra a nahrávku odovzdali hovorcovi ministra a doložil, že aj na ministerstve boli z toho zhrození. Uviedol, že o tom napísal aj správu a niektoré videa zverejnil na internete. Doložil, že technici SME urobili z nosiča kópiu.

„Už si nepamätám presne, ale predpokladám, že orgánom činným v trestnom konaní som odovzdal nosič, ktorý som dostal,“ odpovedal na otázky obhajoby. Uviedol, že nepozná nikoho z obžalovaných. Pripustil, že o jednej kópii vie, lebo ju zhotovili technici v redakcii a odovzdal ju hovorcovi ministerstva vnútra. Vylúčil, že by niekto mohol manipulovať s nahrávkami, ktoré odovzdal ministerstvu.

Kladivko
Foto: Ilustračné foto: openwalls.com

Vypovedali aj obete prepadnutia

Na pojednávaní v piatok vypovedali aj dcéra a žena, ktorú lúpežne napadli zadržaní Rómovia. Žena uviedla, že po ošetrení v nemocnici ju policajti previezli na policajné oddelenie v košickej mestskej časti Juh, kde v tom čase boli aj zadržaní maloletí Rómovia.

Vypovedala, že nepočula nijaký krik, náreky alebo brechot psa. To isté uviedla aj dcéra. Navyše doložila, že policajt ju aj zaviedol ku schodišťu, aby si ich mohla pozrieť. „Nemali nijaké zranenia a boli oblečení. Iba sa mi zdali vystrašení,“ povedala svedkyňa. Rovnako hovoril aj svedok, ktorý bol v tom čase na polícii podať trestné oznámenie o krádeži.

Vypovedal aj vyšetrovateľ kauzy lúpežného prepadnutia. Ani podľa neho neboli zadržaní zranení, dokonca spolupracovali v tom, že dobrovoľne vypovedali a opisovali svoje konanie aj konanie ostatných.

DVD odmietajú použiť ako dôkaz

Pripustil, že niektorí rodičia sa sťažovali, že policajti zaobchádzali s deťmi tvrdo a on ich poučil, nech sa so sťažnosťou obrátia na inšpekciu na krajskom riaditeľstve. Súd potom odročil pojednávanie na október, vtedy majú vypovedať ďalší svedkovia a súdni znalci, pričom niektorí sa budú vyjadrovať k videonahrávkam.

Ide o kauzu ešte z jari roku 2009, keď polícia zatkla skupinu vtedy mladistvých a maloletých pre lúpežné prepadnutie starej ženy a potom ich podľa obžaloby na obvodnom oddelení polície ponižovali, nútili, aby sa vzájomne fackovali, huckali na nich psa. Kauza sa ťahá už niekoľko rokov.

Na košickom súde sa v novembri v roku 2010 začalo pojednávanie a obžalovaných je desať ľudí. Minulý rok sa obnovilo konanie pre zmenu v pôvodnom senáte a všetko sa vrátilo na začiatok. Súd v septembri 2013 odmietol nahrávky usvedčujúcich vtedajších policajtov z týrania rómskych chlapcov ako dôkaz.

Súd prijal uznesenie, ktorým odmieta DVD nosič so záznamom použiť ako dôkaz. „Dôvod je ten, že tento dôkaz nebol získaný zákonným spôsobom,“ rozhodol súd. Obžaloba sa musí opierať len o výpovede svedkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Tom Nicholson