Obama nepochopil situáciu v Iraku, vraví senátor McCain

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obama
Americký prezident Barack Obama. Foto: SITA/AP

NEW YORK 11. augusta (WEBNOVINY) – Vplyvný americký senátor John McCain v sobotu tvrdo skritizoval reakciu prezidenta Baracka Obama na hrozbu islamských extrémistov na severe Iraku.

Podľa neúspešného prezidentského kandidáta, ktorého Obama v roku 2008 v priamom súboji porazil, prezident nepochopil vážnosť situácie a letecké útoky sú nedostatočné. Jeden z lídrov Republikánskej strany si totiž myslí, že militanti z organizácie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) sú priamou hrozbou pre USA.

Poukázal pritom na ich aktivity v Sýrii, kde podľa neho mali byť ich pozície terčom útokov. McCain taktiež tvrdí, že USA by mali poslať ťažké zbrane do kurdskej metropoly Arbíl, v ktorého okolí sa zhromažďujú desaťtisíce ľudí utekajúce pred sunnitskými radikálmi.

Obrazom: Kurdi sa musia brániť pred bojovníkmi Islamského štátu

„Prezidentom deklarovaným cieľom je chrániť životy Američanov, nie zastaviť ISIL, nie zmeniť situáciu na bojovom poli, nie zastaviť presuny výzbroje ISIL ďalej do Sýrie, kde ničia tamojšiu povstaleckú armádu. Samozrejme, prezident USA nevidí, že toto nie iba hrozba pre amerických vojakov v regióne. Toto je hrozba pre Ameriku,“ povedal pre americký denník New York Times vojnový veterán McCain, podľa ktorého ISIL „zmazal hranice medzi Irakom a Sýriou“.

Americké sily v piatok uskutočnili viaceré nálety na pozície ISIL. Sunnitská fundamentalistická skupina v uplynulých mesiacoch obsadila veľkú časť severného Iraku vrátane druhého najväčšieho mesta krajiny Mósul, pričom donútila k úteku viac ako milión kresťanov a iných príslušníkov menšín.

Taliansko žiada mimoriadne stretnutie ministrov k Iraku a Líbyi

Talianska ministerka zahraničia uviedla, že požiadala šéfku zahraničnej politiky Európskej únie Catherine Ashtonovú o mimoriadnu schôdzku šéfov diplomacií krajín únie, aby spolu prediskutovali podporu irackým Kurdom ako aj boje v Líbyi a Gaze.

Taliansko drží rotujúce predsedníctvo EÚ, ministerka zahraničia Federica Mogheriniová je kandidátkou premiéra Matea Renziho na prevzatie Ashtonovej miesta. Rozhovor s ňou priniesla rozhlasová stanica RAI v pondelok.

Počas rozhovoru Mogheriniová povedala, že Taliansko by podporilo irackých Kurdov bojujúcich proti islamistom. „Nehovorím o vojenskej intervencii, ale o podpore armády nezávislej vlády irackého Kurdistanu,“ povedala, pričom označila zastavenie postupu Islamského štátu za „absolútne nevyhnutné“.

Francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius, ktorý navštívil Irak v nedeľu, rovnako napísal Ashtonovej výzvu na zorganizovanie stretnutia v reakcii na kurdské žiadosti o humanitárnu pomoc a zbrane, uviedlo jeho ministerstvo v stanovisku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaFederica MogheriniováJohn McCain