Pred príchodom pápeža do Soulu odpálila Severná Kórea rakety

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pápež pricestoval na historickú návštevu do Južnej Kórey
Pápež František vo štvrtok pricestoval na historickú návštevu Južnej Kórey. Ide vôbec o prvú návštevu pápeža v oblasti východnej Ázie od roku 1999. Foto: SITA/AP

SOUL 14. augusta (WEBNOVINY) – Pápež František vo štvrtok pricestoval na historickú návštevu Južnej Kórey. Na leteckej základni na juhu Soulu ho privítala prezidentka Pak Kun-hje, dvaja katolícki utečenci z KĽDR ako aj príbuzní obetí nedávno potopeného trajektu Sewol.

Obrazom: Pápež pricestoval na návštevu do Južnej Kórey

František upriamil svoju pozornosť na región aj preto, že jeho predchodca Benedikt XVI. juhovýchod Ázie nenavštívil. Ku kresťanstvu sa pritom hlási 30 percent Juhokórejčanov, väčšinu však tvoria evanjelici.

Pápež rečnil po anglicky

Počas svojho úvodného vystúpenia pápež František vyzval obyvateľov na obnovenie úsilia o zmierenie so znepriateleným Severom ako protikladu vzájomných ukážok sily.

V prvom príhovore po prílete, ktorý si prišla vypočuť aj prezidentka Pak Kun-hje a vládni predstavitelia, hlava katolíckej cirkvi pripomenula, že na dosiahnutie mieru je potrebné odpustenie, spolupráca a vzájomná úcta. Podľa Františka sa musia Kórejčania zamerať na diplomaciu, aby „obviňovanie sa, neplodnú kritiku a ukážky sily“ nahradil dialóg.

Pápež pochádzajúci z Argentíny prvýkrát od zvolenia v marci 2013 rečnil po anglicky, čím podľa Vatikánu vychádza v ústrety miestnemu obyvateľstvu.

Severná Kórea vypálila rakety

Návšteva Františka v Južnej Kórei je prvou svojho druhu od roku 1989, keď krajina privítala pápež Ján Pavol II. Spomedzi Juhokórejčanov sa ku kresťanstvu hlási okolo 30 percent, väčšinu však tvoria evanjelici. František by mal počas návštevy blahorečiť 124 mučeníkov, ktorí sa v 18. storočí podieľali na rozšírení katolíckej viery na Kórejskom polostrove.

Súčasťou programu je taktiež omša za mier v Soule, na ktorú pozvali aj delegáciu Severnej Kórey. Tá však podľa hovorcu Vatikánu nakoniec nepríde. Juhokrórejská prezidenta vo štvrtok vyjadrila nádej, že prítomnosť pápeža pomôže Kórejčanom zaceliť „staré rany rozdelenia“.

Krátko pred pápežovým príchodom do Soulu vystrelila znepriateľená Severná Kórea zo svojho východného pobrežia tri rakety krátkeho doletu. Oznámilo to juhokórejské ministerstvo obrany. Rakety odpálili z prístavného mesta Wonsan a leteli 220 kilometrov, než dopadli do vôd východne od kórejského pobrežia. Poslednú raketu vystrelili 35 minút pred plánovaným príchodom Františka. K odpalom došlo pred ohlásenými americko-juhokórejskými vojenskými cvičeniami, ktoré sa majú začať v pondelok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Benedikt XVI.Ján Pavol II.Pak Kun-HjePápež FrantišekPápež Ján Pavol II.