Holanďana, ktorý sa stratil v Tatrách, našli mŕtveho

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vrtulnik zachranari nehoda
Foto: SITA/Martin Havran

POPRAD 10. augusta (WEBNOVINY) – Po trojdňovom pátraní našli horskí záchranári nezvestného 59-ročného holandského turistu mŕtveho. Ešte vo štvrtok v noci sa na záchranárov obrátila holandská turistka s prosbou o pomoc.

Jej manžel sa nevrátil z plánovanej túry na Jakubinú v Západných Tatrách. Posledný telefonický kontakt mali spolu podvečer, kedy jej manžel oznámil, že zostupuje po zelenom chodníku cez Jakubinú do Račkovej doliny, informovala Horská záchranná služba.

Pomáhal aj vrtuľník

Od piatku rána pátralo po nezvestnom turistovi 40 profesionálnych a dobrovoľných záchranárov spolu s ôsmimi záchranárskymi psami. Záchranári prehľadali oblasť Račkovej a Jamnickej doliny, ale aj hrebeň Otrhancov.

Po zlepšení počasia sa do pátrania zapojil aj vrtuľník. Horská záchranná služba požiadal o pomoc aj poľských horských záchranárov TOPR. Poliaci prehľadali poľskú stranu Hrubého vrchu po zemi i zo vzduchu. Pátranie bolo v piatok neúspešné.

Po nezvestnom turistovi pátrali záchranári aj v sobotu s nasadením množstva záchranárov i pátracích psov. Záchranári prehľadali žľaby z Otrhancov do Račkovej a Jamnickej doliny. Turistu ani v sobotu nenašli. Do pátrania sa dnes zapojila aj Vrtuľníková záchranná zdravotná služba.

Pátrali desiatky záchranárov so psami

Posádka vrtuľníka s dvoma horskými záchranármi na palube opätovne prešla oblasť Otrhancov. V tom čase po zemi pátralo po nezvestnom ďalších 32 horských záchranárov so štyrmi psami. Okolo poludnia našla pozemná skupina v kotli pod Jakubinou 59-ročného Holanďana, žiaľ bez známok života.

Záchranári následne zabalili telo nebohého a za pomoci nosidiel ho transportovali do ústia Račkovej doliny, kde ho odovzdali polícii a pohrebnej službe. Turista zrejme počas búrky z nezistených príčin opustil značkovaný chodník a dostal sa do náročného skalnato-trávnatého terénu. Presnú príčinu úmrtia holandského turistu určí až pitva.

Za posledných desať rokov je to už tretia rozsiahla pátracia akcia v tejto oblasti, ktorá sa tentoraz neskončila šťastne. Oveľa viac šťastia mal v roku 2006 vtedy desaťročný britský chlapec, ktorého záchranári vrátili rodičom živého a zdravého.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia