Ruské akcie výrazne posilnili, vzrástol aj rubeľ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rusko, rubel, peniaze
Foto: SITA/AP

MOSKVA 11. augusta (WEBNOVINY) – Ruský akciový trh otvoril pondelňajšie obchodovanie s výrazným rastom. Dôveru na moskovskej burze podporil zostavovateľ globálnych akciových indexov MSCI, ktorý vo svojom referenčnom indexe pre ruský trh ponechal dve najväčšie ruské banky Sberbank a VTB.

Akciový index RTS, kde sa hodnota akcií odvodzuje od amerického dolára, do 8:05 SELČ posilňoval o 2,4 percenta na 1 198 bodov.

Index MICEX, ktorý sleduje vývoj akcií v ruských rubľoch (RUB), posilnil o 1,8 percenta na 1 372 bodov. Polepšil si aj rubeľ, ktorý voči doláru posilnil o 0,11 percenta na 36,08 RUB/USD a oproti euru o 0,24 percenta na 48,33 RUB/EUR.

Spoločnosť MSCI v piatok informovala, že banky Sberbank a VTB po konzultáciách s investormi ponechá vo svojom ruskom indexe. MSCI zostavuje globálne indexy, ktorými sa riadia mnohé investičné fondy. Vylúčenie z indexu by preto mohlo výrazne obmedziť dopyt po akciách týchto bánk.

Európska únia spolu so Spojenými štátmi americkými koncom júla uvalili na Rusko rozšírené sankcie, ktoré sú namierené proti sektorom energetiky, bankovníctva a zbrojárstva. Opatrenia rôzneho druhu majú byť postihom za marcové anektovanie Krymu ako aj podporu separatistov na východe Ukrajiny. Na zozname sankcií sú aj dve najväčšie ruské banky Sberbank a VTB.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať