Vrah starého otca dostal dvadsať rokov väzenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nôž, vražda, krv
Foto: ilustračné, Shutterstock

BANSKÁ BYSTRICA 13. augusta (WEBNOVINY) – Na úhrnný trest odňatia slobody vo výmere 20 rokov za úkladnú vraždu odsúdil v stredu senát na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici 19-ročného Jána Petráša.

Mladík vo februári tohto roku v Nitrianskom Pravne zavraždil svojho starého otca z obáv pred potrestaním za krádež peňazí z jeho účtu. Rozsudok senát vyhlásil po tom, ako schválil dohodu o vine a treste, ktorú mladík uzavrel s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry.

Starému otcovi zasadil 32 bodných a rezných rán

Mladík svojmu 68-ročnému starému otcovi Jánovi G. pomáhal pri nákupoch a tak získal PIN číslo jeho bankomatovej karty. Pár dní pred vraždou sa dostal ku karte a na tri razy mu z účtu vybral viac ako tisíc eur. Keď to dedko zistil, mladík sa z obáv pred potrestaním rozhodol usmrtiť ho. Na internete si našiel recept na výrobu zápalnej zmesi, tzv. Molotovovho kokteilu.

Horľavinu dal do sedemdecovej fľaše a v noci z 8. na 9. februára okolo tretej v noci vnikol do bytu starého otca. Ten sa zobudil a s vnukom sa pustil do zápasu.

Mladý vrah vytiahol prinesený nôž a starému otcovi zasadil 32 bodných a rezných rán, pričom zasiahol aj srdce, pečeň a iné orgány. Starký zraneniam podľahol na mieste. Vnuk potom zapálil prinesenú zmes a ušiel. Telo zavraždeného našli hasiči pri hasení požiaru.

Peniaze použil na úhradu dlžôb

Od oznámenia prípadu bolo podozrenie, že skutok spáchal niekto z rodinných príslušníkov. Vnuk sa priznal pri prvom kontakte s políciou. Stíhali ho za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a prečiny krádeže a neoprávneného použitia platobnej karty. Peniaze použil pre seba, na rôzne nákupy a úhradu dlžôb.

Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči verdiktu súdu neodvolá. Súd hneď nariadil aj výkon trestu, ktorý si mladý vrah odpyká v ústave so stredným stupňom stráženia. Na súdnom konaní o dohode bola prítomná matka obvineného mladíka a ďalší príbuzní, ale s médiami nekomunikovali.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať