Smerák Blaha chce podporiť družstvá, argumentuje tradíciou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Práca výroba hala
Foto: ilustračné, SITA/Erik Ďuriš

BRATISLAVA 17. augusta (WEBNOVINY) – Na Slovensku treba podľa predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboša Blahu (Smer-SD) začať opäť s podporou družstiev. Sám bude hľadať politickú a praktickú podporu pre družstvá, respektíve kooperatívy.

„Nemyslím teraz na poľnohospodárske, ale výrobné družstvá vo všetkých odvetviach. Je to sektor malých a stredných podnikov, ktoré vytvárajú v Európe obrovské zisky, zamestnanosť, ponúkajú efektivitu,“ povedal Blaha vo štvrtok pre agentúru SITA.

Družstvá sú podľa Blahu spravodlivejšie

Družstvá podľa neho spravodlivejšie rozdeľujú zisky, pretože družstvo je vlastníctvom všetkých jeho zamestnancov. Zamestnanci sú totiž výlučnými vlastníkmi družstva.

„Nie je tam žiaden špekulant, ktorý z firmy berie len peniaze. Takéto družstvá veľmi dobre fungujú napríklad v Španielsku. V Baskicku existuje obrovské družstvo, Mondragón, ktoré má približne 80-tisíc členov, vyrába prevodovky a veľmi dobre prosperuje. Ľudia v družstve demokraticky rozhodujú, ako bude firma napredovať,“ povedal s tým, že ide o ekonomickú demokraciu.

„Nemôžeme fungovať tak, že v štáte zakazujeme všetky formy totalitného vládnutia, ale v podnikoch vládnu autokrati, totalitní diktátori. To treba odstrániť. Potrebujeme viac demokracie na pracoviskách, vo firmách. Na západe to funguje,“ vyhlásil Blaha.

Tradícia spred boľševikov

Na Slovensku aj v súčasnosti existujú výrobné a spotrebiteľské družstvá. Jediné, čo podľa Blahu nefunguje, sú úverové družstvá. „Na Slovensku bola silná družstevná tradícia. Kvôli bývalému režimu sa však sprofanoval tento názov. Ale družstvá neboli výsledkom komunistického zmýšľania. Bola to tradícia spred boľševického režimu, podporu mala naľavo aj napravo. Treba družstvá podporovať a pomôcť im, aby boli konkurencieschopné,“ zdôraznil.

Ak sa totiž pomôže družstvám, posilní sa demokracia na pracoviskách a sociálne spravodlivejšie rozdelenie ziskov. „V súčasnosti hľadám spôsob, ako družstvám pomôcť. Napríklad využiť pri tom aj európske zdroje. Cez európske peniaze sa dá vytvoriť pomoc pre sociálne podnikanie, a teda pracovať s dlhodobo nezamestnanými a vytvoriť družstvá, respektíve sociálne podniky, ktoré by vytvárali pracovné príležitosti. Je to jedna z možností, ako pomôcť,“ dodal Blaha.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľuboš Blaha
Firmy a inštitúcie SMER-SD