Fico trvá na tom, že sankcie Ruska a Únie sú nezmyselné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico
Predseda vlády Robert Fico počas brífingu po spoločnom rokovaní so zástupcami spoločností SPP a Eustream o možnosti plynovej krízy a vzájomných sankciách medzi Európskou úniou a Ruskou federáciou. Bratislava, 14. august 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 14. augusta (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico trvá na svojom postoji, že ak je krízová situácia, tak ju treba riešiť inými metódami, ako podľa neho nezmyselnými sankciami. Povedal to na margo vzájomných sankcií medzi Európskou úniou a Ruskom v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorá sa tiež chystá prijať sankčný zákon.

„Ak je tu konflikt, nech sa rieši inými metódami, ako nezmyselnými trojstrannými sankciami, ktoré poškodzujú ekonomiku všetkých,“ vyhlásil Fico na tlačovej besede po stretnutí s predstaviteľmi SPP a Eustreamu.

Fico sa nenechá poúčať

Pýtal sa, komu vyhovuje, že Európska únia z hľadiska ekonomickej výkonnosti klesá a komu vyhovuje, že Ruská federácia má problémy z hľadiska ekonomickej výkonnosti a Ukrajina je ekonomicky prakticky na kolenách. „Ak je problém, riešme ho. Na to sú rôzne metódy, ako riešiť konfliktné situácie,“ dodal Fico.

Fico vyhlásil, že ho nikto nebude poučovať o medzinárodnej politike „a najmä nie taký politik, ktorý súhlasil s preletom bombardovacích lietadiel NATO, ktoré zabíjali civilistov v Srbsku“.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Dzurinda predpokladá Ficove sympatie Rusku

Bývalý premiér Mikuláš Dzurinda v rozhovore pre denník Sme totiž povedal, že Robert Fico výrokmi, že vzájomné sankcie Európskej únie a Ruska sú nezmyselné a ohrozujú Slovensko, škodí reputácii Slovenska a znižuje jeho dôveryhodnosť. Dzurinda hovoril, že Fico je s vysokou pravdepodobnosťou až s istotou skôr na strane Ruska než Ukrajiny.

Premiér vo štvrtok na tlačovej besede argumentoval, že slovenská strana sa jasne vyjadrila k udalostiam na Kryme. „My sme veľmi jasne povedali, čo si myslíme o obsadení Krymu, povedali sme to ako vláda, povedali sme to veľmi presne. Že to bolo porušenie medzinárodného práva a že s tým jednoducho nesúhlasíme. To isté som urobil, keď som ako predseda vlády trval na stiahnutí slovenských vojakov z Iraku, pretože sme tento zásah považovali za nelegitímny – v rozpore s medzinárodným právom,“ povedal Fico.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Mikuláš DzurindaRobert Fico