Z ruského embarga by mohli vyťažiť slovenskí spotrebitelia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Potraviny
Foto: shutterstock.com

BRATISLAVA 15. augusta (WEBNOVINY) – Z ruského zákazu dovozu niektorých potravín z Európskej únie by mohli paradoxne profitovať tunajší spotrebitelia. Podľa obchodníkov sa totiž zastavením vývozu potravín do Ruska rozšíri sortiment v Únii a väčšia konkurencia bude zároveň zvyšovať tlak na kvalitu a ceny. Horšie na tom budú samotní potravinárski producenti. Najmä tí, ktorí sa na ruský vývoz výraznejšie sústredili.

Podľa analytika obchodného sektora Ľubomíra Drahovského však môžu ruské sankcie voči Európe na domácom trhu znamenať aj to, že slovenské produkty začnú vytláčať tie zo zahraničia. „Môže to ohroziť tú filozofiu predávať čo najviac slovenských potravín. Teraz sa už pritom optimisticky hovorí o 50 percentách slovenských produktov za celý potravinový sektor,“ povedal pre agentúru SITA Drahovský.

Celá situácia tak podľa neho posilní vyjednávacie pozície obchodu voči producentom. „Domáca produkcia sa bude musieť snažiť, aby konkurovala nielen kvalitou, ale aj cenami,“ dodal.

V Únii pocítime prebytok tovaru

Fakt, že zastavenie vývozu potravín do Ruska obchodný sektor pocíti, potvrdzuje aj šéf Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR Pavol Konštiak. „Určitý prebytok tovaru v Európskej únii cítime, to je bezpochyby. Sú to tisíce ton, ktoré sa nedostanú do Ruska,“ povedal pre agentúru SITA.

Žiadnu apokalypsu by to však podľa neho znamenať nemalo, zvlášť pre slovenských producentov, ktorí sa na export do Ruska sústredili len minimálne.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Zároveň však pripúšťa, že prebytok potravín napríklad v Poľsku by mohol smerovať aj na náš trh. „Je možné, že to bude vplývať na zníženie cien. U určitých komodít to tak byť môže,“ povedal.

Ceny by mali zostať stabilné aj pred Vianocami

Zároveň je presvedčený, že ani prebytok potravín v Európe by nemal ovplyvniť kvalitu predávaného sortimentu. Aj potraviny na export do Ruska sú totiž vyrábané podľa noriem Európskej únie a podliehajú aj prísnym domácim kontrolám.

Aj keď teda tlak na zvyšovanie kvality a znižovanie cien ruské sankcie pravdepodobne prinesú, výraznejší pokles cien potravín v súčasnosti zrejme očakávať nemožno. Podľa analytika Ľubomíra Drahovského je skôr pravdepodobné, že aktuálny vývoj zabráni očakávanému nárastu cien v nasledujúcich mesiacoch. „Ceny zrejme zostanú stabilné. Čo je potešiteľné, aj pred Vianocami,“ konštatuje.

Košík and potraviny
Foto: telegraph.co.uk

Pri dlhodobejšom uplatňovaní sankcií by si však túto potravinovú vojnu podľa Konštiaka viac odniesla Európa. Rusko má totiž možnosti, odkiaľ výpadky dodávok nahradiť, od svojich ďalších susedných štátov, vrátane Číny.

Analytik Ľubomír Drahovský vidí situáciu pragmaticky

Zatiaľ čo Európa sa bude musieť so svojimi prebytkami vysporiadať a je možné, že niekoľko producentov na to doplatí aj svojou existenciou. V konečnom dôsledku by však takýto vývoj ani pre Úniu katastrofu neznamenal.

Analytik Drahovský to vidí ešte pragmatickejšie. „Nič netrvá večne. Aj sankcie Moskvy, aj európske sankcie sa svojim spôsobom zblížia. Vždy ide totiž o peniaze a peniaze motivujú na hľadanie východísk,“ dodal.

Moskva zakázala dovoz ovocia, zeleniny, mäsa, rýb, mlieka a mliečnych produktov z USA, Európskej únie, Austrálie, Kanady a Nórska. Oznámil to minulý štvrtok ruský premiér Dmitrij Medvedev v nadväznosti na rozhodnutie prezidenta Vladimira Putina. Ten vládnym dekrétom vyzval na obmedzenie dovozu potravín a poľnohospodárskych produktov z krajín, ktoré zaviedli proti Rusku ekonomické sankcie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dmitrij MedvedevPavol Konštiak