Ukrajina ruský konvoj nevpustí, na východ vysiela vlastný

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Konvoj
Foto: SITA/AP

KYJEV 14. augusta (WEBNOVINY) – Ukrajinský konvoj pozostávajúci z 19 nákladných áut s humanitárnou pomocou pre obyvateľov východoukrajinských regiónov Luhansk a Doneck opustil vo štvrtok Kyjev.

Konvoj vozidiel smeruje do mesta Starobiľsk približne 100 km od mesta Luhansk, kde humanitárny náklad prevezmú pracovníci Medzinárodného výboru Červeného kríža a rozdelia ho medzi civilným obyvateľstvom regiónov, kde proruskí separatisti bojujú s ukrajinskou armádou, uvádza vo štvrtok webová stránka denníka Kyiv Post.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Obrazom: Na Ukrajinu vyrazil ruský konvoj

O dodávkach ruskej pomoci bude v Kyjeve a Moskve rokovať vysoký predstaviteľ Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK). Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa organizácia Anastasia Isjuková. Laurent Corbaz, šéf operácií MVČK pre Európu a centrálnu Áziu, zdôrazní počas rokovaní nezávislosť organizácie a jej „striktne humanitárnu úlohu“ ako aj fakt, že „dodávky pomoci by nemali byť politizované“, uviedla hovorkyňa. Corbaz by mal odcestovať zo Ženevy neskôr vo štvrtok.

Ruský humanitárny konvoj, na ktorý Kyjev hľadí s podozrením ako možnú zámienku vojenskej intervencie, medzitým postupuje južným Ruskom smerom na Rostov na Done. Otázka postupu pri prekračovaní hraníc ako aj colného odbavenia ostáva stále otvorená, povedala Isjuková. Ako dodala, ukrajinský Červený kríž ostáva „primárnym partnerom“ pre odhad potrieb a distribúciu humanitárnej pomoci v krajine vrátane oblasti Donbasu. Tá je stredobodom bojov medzi ukrajinskými silami a proruskými separatistami.

Ruský konvoj s 280 kamiónmi vyrazil smerom na Ukrajinu v utorok. Podľa Moskvy vezie približne 2 000 ton humanitárnej pomoci.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať