Fínsky prezident hovoril s Putinom o sankciách a Ukrajine

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vladimir Putin
Zľava: Ruská prezident Vladimir Putin a fínska hlava štátu Sauli Niinistö. Foto: SITA/AP

JALTA/HELSINKI 15. augusta (WEBNOVINY) – Fínsky prezident Sauli Niinistö svojmu ruskému náprotivkovi počas piatkovej prítomnosti v letovisku Soči povedal, že recipročné hospodárske sankcie medzi Ruskom a EÚ poškodzujú vzájomné vzťahy a je preto potrebné hľadať iné spôsoby riešenia ukrajinskej krízy.

Podľa jeho slov má „katastrofa“ na Ukrajine „širšie ako lokálne“ súvislosti a ich dôsledkom je, že si svoju daň vybrali aj na „tradičných rusko-fínskych vzťahoch“. Hlava severskej krajiny následne potvrdila, že sa s Putinom dohodla na doručení ruskej humanitárnej pomoci na východ Ukrajiny. Zároveň vyjadril vieru, že to vydláždi cestu k prímeriu medzi povstalcami a vládnymi silami.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Fínsky prezident taktiež potvrdil, že na pozvanie ukrajinského prezidenta Petra Porošenka príde v sobotu do Kyjeva, kam sa presunie priamo zo Soči. S Porošenkom bude hovoriť o kríze v krajine a o vzťahoch s Ruskom. To je totiž pre Fínov tretím najväčším vývozným trhom a obzvlášť výrazne tak pociťujú obchodné embargá uvalené Moskvou v reakcii na sankcie zo strany EÚ. Fínske podniky boli pritom doteraz významnými dodávateľmi mlieka a mliečnych výrobkov pre ruské supermarkety.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Sauli NiinistöVladimir Putin