Colníci zlikvidovali takmer 15 ton nelegálneho tabaku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bulharský tabak smeroval z Ukrajiny
Viac ako päť ton nelegálneho rezaného tabaku objavili colníci v kamióne na hraničnom priechode Vyšné Nemecké v okrese Sobrance. Bulharský tabak, ktorý podľa dokladov smeroval z Ukrajiny do košickej firmy, ukrývali v škatuliach pod sušenými tabakovými listami. Colníci otvorili 519 kartónov, v nich bolo 5 014 kg rezaného tabaku. Bratislava, 27. máj 2013. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA/TRNAVA 15. augusta (WEBNOVINY) – Pod dozorom colníkov dnes zlikvidovali 14 555 kilogramov tabaku, ktorý zamiešali do poľnohospodárskeho odpadu. Tabak pochádzal z prípadu, o ktorom colníci informovali ešte vlani v máji, uviedla hovorkyňa Colného úradu Trnava Iveta Švárna.

Nelegálny tabak zaistili trnavskí colníci v máji minulého roka v opustenom priestore bývalého poľnohospodárskeho družstva medzi obcami Tonkovce a Čenkovce. Našli ho v odomknutej hale v 138 kartónových obaloch. Nelegálny tabak zadržali podnikateľovi z Čenkoviec, ktorý nevedel preukázať pôvod alebo spôsob jeho nadobudnutia. „Výška finančného úniku na spotrebnej dani z tabakových výrobkov pri tomto množstve tabaku predstavuje 1 035 006 eur,“ povedala Švárna.

Ak colný úrad zadrží tabak a daňový subjekt v zákonnej lehote neodstráni pochybnosti, teda nepreukáže pôvod alebo spôsob jeho nadobudnutia, colný úrad vydá rozhodnutie o prepadnutí tabaku v prospech štátu. Následne je colný úrad povinný ho zničiť. Náklady likvidácie znáša osoba, ktorej colníci tabak zadržali. V prípade naďalej koná vyšetrovateľ Kriminálneho úradu finančnej správy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia