V Berlíne sa rokovalo o Ukrajine, Lavrov hovorí o pokroku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fabius klimkin steinmeier lavrov
Zľava: Ministri zahraničia Laurent Fabius (Francúzsko), Pavlo Klimkin (Ukrajina), Frank-Walter Steinmeier (Nemecko) a Sergej Lavrov (Rusko). Foto: SITA/AP

MOSKVA/BERLÍN 18. augusta (WEBNOVINY) – V Berlíne sa v pondelok nadránom skončilo päťhodinové stretnutie ministrov zahraničia Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska, ktoré malo byť prvým krokom k ukrajinsko-ruskému mierovému summitu.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Rusko v pondelok uviedlo, že rokovania Ruska, Nemecka, Francúzska a Ukrajiny priniesli len výsledky v otázkach týkajúcich sa humanitárneho konvoja, žiadny pokrok sa však nedosiahol v rokovaniach o prímerí a politickom riešení bojov na východe Ukrajiny. Ruský minister Sergej Lavrov po nedeľňajších rokovaniach v Berlíne povedal, že „všetky otázky týkajúce sa humanitárnej pomoci boli vyriešené.“ Na tlačovej konferencii v Berlíne povedal: „Nemôžeme však informovať o výsledkoch o dosiahnutom prímerí a o politickom procese.“

Obrazom: Humanitárny konvoj smeruje na Ukrajinu

Podľa nemeckého ministra zahraničia Franka-Waltera Steinmeiera rokovania viedli k „určitému zblíženiu“ Ukrajiny a Ruska. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov konštatoval, že na stretnutí bol dosiahnutý „istý pokrok“ v snahe o zastavenie násilia na východe Ukrajiny.

Zúčastnené strany sa dohodli, že rozhovory budú pokračovať v rovnakom formáte a ich cieľom bude pripraviť už konkrétne návrhy pre šéfov štátov a vlád. Tí by sa mali stretnúť na vrcholných rokovaniach podobných tým, aké sa konali v júli v Normandii.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Sergej Lavrov