Raketa zasiahla na Ukrajine konvoj s utečencami, sú aj mŕtvi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Foto: SITA/AP

KYJEV 18. augusta (WEBNOVINY) – Konvoj autobusov prevážajúcich utečencov z východoukrajinského mesta Luhansk zasiahla v pondelok mínometná paľba. Informoval o tom nemenovaný hovorca ukrajinskej armády, podľa ktorého prišlo aj k zatiaľ nespresneným stratám na životoch.

Ukrajinská vláda z útoku obvinila povstalcov. Tí to však odmietajú a tvrdia, že za všetkým stojí Kyjev. Podľa hovorcu ukrajinskej armády konvoj s autobusmi zasiahli rakety v oblasti neďaleko Luhanska, kde v súčasnosti prebiehajú intenzívne boje. Povstalci podľa Kyjeva pri útoku použili delostrelectvo.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Sila zásahu bola taká silná, že ľudia zhoreli zaživa vo vozidlách,“ uviedol hovorca ukrajinských ozbrojených síl Anatolij Prošin. Oficiálny počet obetí nestanovili, Kyjev však hovorí o „desiatkach mŕtvych vrátane žien a detí“.

Separatisti však zodpovednosť za útok vzápätí popreli a uviedli, že v oblasti, kadiaľ prechádzali autobusy s utečencami, prebiehali delostrelecké boje medzi armádou a povstalcami. Vicepremiér Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin vyhlásil, že povstalci nemajú zariadenia na odpaľovanie takéhoto typu rakiet.

Twitter.com/hdevreij
Foto: SITA/AP

Ukrajinské vládne jednotky obkľúčili v noci z nedele na pondelok proruských separatistov v meste Horlivka, ktoré majú v rukách, a prevzali kontrolu nad menšími oblasťami na východnej Ukrajine. Armáda v stanovisku hovorí, že povstalci odpovedali na útoky armády ruským raketovým systémom Uragan.

Počet obetí nočných bojov na stranách armády ani povstalcov nie je známy. Ukrajinská armáda podľa svojho vyhlásenia zatláča proruských povstalcov a prerušuje ich komunikačné cesty. „Osady Malaja Ivanivka a Adrjanivka sú úplne očistené od povstalcov. Horlivka je obkľúčená,“ vyhlásila armáda.

Obrazom: Ruský humanitárny konvoj smeruje na Ukrajinu

Horlivka, mesto s 230-tisíc obyvateľmi, bolo v rukách proruských povstalcov od začiatku konfliktu a má pre povstalcov strategickú hodnotu, pretože leží na severe hlavnej ceste spájajúcej Doneck a Luhansk, dva regióny, ktoré vyhlásili nezávislosť od Ukrajiny.

„Ruskí žoldnieri sú v panike a snažia sa dostať z týchto miest preč,“ uviedlo stanovisko ukrajinskej armády. Stanovisko armády tiež hovorí o útoku povstalcov na mesto Novokaterinivka. Útok pravdepodobne pochádzal z rakety 9P 140 Uragan. „Je to prvýkrát, čo bola použitá taká silná zbraň,“ hovorí sa v stanovisku. Vláda v Kyjeve obviňuje Rusko zo zásobovania proruských povstalcov tankami, obrnenými vozidlami a raketovým systémom, čo Moskva odmieta.

Kyjev sťahuje vojakov z Kosova, nasadí ich na východe

Vedenie NATO v pondelok potvrdilo rozhodnutie ukrajinskej vlády stiahnuť do konca augusta väčšinu svojich vojakov z misie aliancie v Kosove, kde mala nečlenská krajina aliancie viac ako 160 vojakov. NATO dodalo, že Ukrajincov nahradia Maďari. Odchod vojakov ešte minulý týždeň avizovalo vedenie ukrajinskej armády, ktorá chce vojakov nasadiť na nepokojnom východe krajiny, kde niekoľko mesiacov prebieha proruské povstanie. Ukrajinci sťahujú svoje sily aj z ďalších zahraničných misií vrátane misie OSN v Libérii. Do krajiny by sa podľa ukrajinskej armády malo vrátiť aj 16 vrtuľníkov, ktoré Kyjev prenajíma OSN.

Juhovýchodné oblasti Ukrajiny sa po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami. Kým polostrov Krym sa od Ukrajiny oddelil v marci, po májovom referende vyhlásili nezávislosť aj samozvaní lídri Luhanskej a Doneckej oblasti. Vláda v Kyjeve to odmietla akceptovať a zareagovala spustením takzvanej protiteroristickej operácie, ktorá si už vyžiadala stovky obetí. Moskva sa od násilia dištancovala a odmieta obvinenia, že pomáha separatistom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia