Únia zmenší vplyv ruského embarga, podporí pestovateľov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jedlo, váha, zelenina
Foto: Shutterstock

BRUSEL 18. augusta (WEBNOVINY) – Eurokomisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Dacian Ciolos oznámil, že Európska únia vyčlení 125 miliónov eur pre pestovateľov ovocia a zeleniny, aby im pomohla riešiť vplyv ruského zákazu dovozu väčšiny potravín zo západných krajín.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Vo vyhlásení, ktoré zverejnil v pondelok, eurokomisár uviedol, že aktivoval núdzové opatrenia v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky, ktoré umožňujú stiahnutie časti prebytkov z trhu. Za tieto produkty sa farmárom zaplatí a potom sa distribuujú bezplatne. Ciolos uviedol, že opatrenia budú platiť do konca novembra.

Opatrenie na podporu sa bude týkať napríklad pestovateľov paradajok, karfiolu, húb, hrozna, uhoriek. Ide o sezónne produkty, pre ktoré nie sú dostatočné uskladňovacie kapacity a nie je možné umiestniť ich po zákaze exportu do Ruska na alternatívnych trhoch.

Európska komisia (EK) už pred týždňom oznámila, že poskytne finančnú podporu pestovateľom broskýň a nektáriniek.

Rusko na rok zakázalo dovoz mäsa, rýb, mliečnych produktov, ovocia a zeleniny z USA, Európskej únie, Kanady, Austrálie a Nórska. Išlo o reakciu na ekonomické sankcie Západu voči Rusku pre jeho kroky na Ukrajine.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať