Gazprom poslal vláde list, chce si udržať monopol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gazprom
Sídlo ruskej spoločnosti Gazprom. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 18. augusta (WEBNOVINY) – Ruské štátne energetické firmy sa dostali do sporu pre expanziu exportu zemného plynu.

Spoločnosť Gazprom poslala vláde list so žiadosťou o zabránenie zmenám v zákone o exporte plynu. Zmeny by dovolili firme Rosnefť dodávať do zahraničia skvapalnený plyn z pečorskej oblasti na severe Ruska. Vyplýva to z kópie listu, ktorú získala agentúra Bloomberg.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Agentúra ďalej informovala, že zástupca šéfa Gazpromu Valerij Golubev v liste ministerstvu energetiky napísal, že zmenený zákon „posilní vyjednávaciu pozíciu potenciálnych zahraničných partnerov kupujúcich ruský plyn“.

Terajší aj noví zákazníci by mohli tlačiť na ceny a znížiť príjmy štátu z exportného cla, ak Rusko zväčší počet dodávateľov, napísal Golubev. Za prvý polrok tohto roka boli príjmy štátu z cla pri exporte plynu v sume 282 mld. rubľov (RUB) (1 EUR = 48,1435 RUB, pozn. red.).

Moskva ukončila monopol Gazpromu na export plynu v minulom roku. Povolila totiž firme Novatek exportovať skvapalnený zemný plyn z polostrova Jamal a spoločnosti Rosnefť vyvážať skvapalnený plyn z ostrova Sachalin na ruskom Ďalekom východe.

Gazprom má v súčasnosti monopol na export prostredníctvom plynovodov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Gazprom