Islamský štát sa vyhráža, že Američanov utopí v krvi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Irak
Foto: SITA/AP

BAGDAD 19. augusta (WEBNOVINY) – Extrémistická skupina Islamský štát, ktorá už zabrala veľké územia v Iraku a Sýrii, pohrozila Spojeným štátom útokmi v prípade, že USA budú zasahovať proti jej militantom.

Na videonahrávke, ktorá ukazuje Američana sťatého ešte počas americkej invázie v Iraku, skupina vo vyhlásení varuje, že „Američanov kdekoľvek na svete utopí v ich vlastnej krvi“.

Viac o bojoch v Iraku sa dočítate

—-> TU.

Sunnitskí militanti z extrémistickej skupiny Islamský štát podľa vlastných slov umiestnili na plot sídla amerického prezidenta vlastnú čierno-bielu vlajku. Jej fotografia sa objavila aj na sociálnej sieti Twitter. Americká tajná služba Secret Service dohliadajúca na bezpečnosť prezidenta Baracka Obamu pre stanicu FOX News potvrdila, že o snímke vie.

Jej autentickosť sa však zatiaľ nepodarilo overiť. Fotografiu na Twitteri sprevádza textový odkaz: „Sme vo vašom štáte. Sme vo vašich mestách. Sme vo vašich uliciach. Ste našimi terčmi kdekoľvek ste.“ Na zábere je vidieť, že vlajka je pripnutá priamo na plot obkolesujúci areál Bieleho domu.

Incident sa stal deň po tom, ako Islamský štát varoval, že jeho konečným cieľom je dobyť aj Biely dom. Teroristická skupina tak podľa agentúry Reuters urobí v prípade, že počas náletov amerických stíhačiek v Iraku zahynie „akýkoľvek ich člen“. „Ponížime ich kdekoľvek, ak dá Boh. A vztýčime vlajku Allaha v Bielom dome,“ uviedol Abú Músa, hovorca Islamského štátu.

Sunnitská extrémistická skupina Islamský štát sa ešte v júni zmocnila veľkej časti severozápadného Iraku vrátane druhého najväčšieho mesta Mósul, ktorú spojila s priľahlým územím Sýrie do spoločného „kalifátu“. Na žiadosť irackej vlády sa do boja proti islamistom zapojilo aj americké letectvo, ktoré bombardovalo ich pozície na kurdskom severe Iraku.

Americké nálety už pomohli kurdským silám získať späť niektoré územia. Prezident USA Barack Obama v pondelok vyhlásil, že Islamský štát predstavuje hrozbu nielen pre Irak, ale pre celý región.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama